Ogromni projekti

BOGATI DUBAI SE SPREMA ZA EXPO Za organizaciju izložbe uložit će desetke milijardi eura

Hina

Reuters

Reuters

Kada bude završena, zračna luka će moći primiti 160 milijuna putnika godišnje. Emirat također ulaže 2,9 milijardi dolara u novu metro liniju koja će glavne točke povezivati s izložbenim prostorima



Dubai ulaže desetke milijardi dolara u infrastrukturne projekte za Svjetsku izložbu 2020., navodi BNC Network, privatni istraživački institut iz Dubaija u izvješću objavljenom u nedjelju.


Vrijednost projekata povezanih s izložbom, prvom na Bliskom istoku, iznosila je u ožujku 42,5 milijardi dolara ( 34,6 milijardi eura), kažu u institutu specijaliziranom za građevinski sektor.


U infrastrukturu i prijevoz uloženo je 17,4 milijardi dolara, 13,2 milijardi u stanovanje i 11 milijardi u hotele i tematske parkove.




Među većim projektima je proširenje međunarodne zračne luke Al Maktoum koja će nadopuniti postojeći aerodrom, najposjećeniji u svijetu 2017. s više od 88 milijuna putnika.


Kada bude završena, zračna luka će moći primiti 160 milijuna putnika godišnje. Emirat također ulaže 2,9 milijardi dolara u novu metro liniju koja će glavne točke povezivati s izložbenim prostorima.


Vlasti očekuju da će Expo 2020. potaknuti tržište nekretnina i sektor hoteljerstva te otvoriti 300.000 radnih mjesta.


Taj događaj bi mogao privući do 300.000 posjetitelja dnevno, od kojih polovicu stranaca., kažu u trgovinskoj i industrijskoj komori Dubaia.


Grad-država s tri milijuna stanovnika, većinom stranaca, nametnuo se kao regionalno poslovno središte i turistička destinacija. Gospodarstvo emirata počiva na sektorima financija, nekretnina, turizma i zabave i ne ovisi o nafti.


Svjetska izložba, koja se priređuje svakih pet godina i traje šest mjeseci, omogućuje svakoj zemlji da promiče svoju kulturu, industriju i inovacije.