Putnici se smrzavaju

BLOKADA PROMETNICA U BIH Premijer pozvao ratne veterane na pregovore, prijeti policijskom intervencijom

Hina

Foto Avaz

Foto Avaz

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je u noći između srijede i četvrtak kako vlasti neće tolerirati nastavak blokade ključnih prometnica kojima je paraliziran život u tom entitetu i da će, ukoliko oni koji su te blokade postavili ne pristanu svoje probleme rješavati kroz pregovore s vladom, policija biti prisiljena intervenirati



SARAJEVO Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je u noći između srijede i četvrtak kako vlasti neće tolerirati nastavak blokade ključnih prometnica kojima je paraliziran život u tom entitetu i da će, ukoliko oni koji su te blokade postavili ne pristanu svoje probleme rješavati kroz pregovore s vladom, policija biti prisiljena intervenirati.


Novalić je nešto prije ponoći u Sarajevu sazvao izvanrednu konferenciju za novinstvo zbog cjelodnevnih blokada prometnica između Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle koje je postavilo nekoliko stotina bivših pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).


Na prometnicama je stoga satima blokirano na stotine vozila s velikim brojem putnika kojima je ostalo samo da se čekajujući neko rješenje smrzavaju na temperaturama koje su se tijekom noći spustile do 18 stupnjeva ispod ništice.




»Nitko nije prijavio prosvjede i oni su nezakoniti«, kazao je Novalić upozoravajući kako se blokada koja je od srijede u 10 sati praktično onemogućila putovanje između ključnih gradskih središta više ne može tolerirati.


»Ukoliko ne bude odgovora na naš pozov na pregoore pozvat ćemo organe reda da građanima Federacije BiH osiguraju slobodno kretanje«, najavio je entitetski premijer.


Novalić je kazao kako je njegova vlada poduzela niz koraka na poboljšanju položaja razvojačenih branitelja i da će s tim nastaviti i ubuduće u suradnji sa svih 1600 udruga koje okupljaju bivše vojnike, a pri tom sve one iznose različite, često potpuno neusuglašene zahtjeve.


Kazao je kako se sada na godišnjoj razini iz entitetskog proračuna izdvaja 650 milijuna konvertibilnih maraka (332 milijuna eura) za braniteljske naknade. Kumulativno je od završetka rata za to isplaćeno više od 11 milijardi KM odnosno 5,6 milijardi eura.


»Federacija više od toga ne može«, poručio je Novalić konstatirajući kako prosvjednici ispostavljaju nove financijske zahtjeve za koje jednostavno nema novaca.


Skupine prosvjednika koje su od srijede blokirale promet u Federaciji BiH traže izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma entitetskog parlamenta kako bi on usvojio njihov zahtjev za odobravanjem dodatnih naknada, uspostavom jedinstvenog registra branitelja te jedinstvene organizacije koja bi zastupala interese svih razvojačenih branitelja.