Danas veliki skup

BEOGRAD VRIJE Opozicija danas “najvećim prosvjedom” kreće na Vučića. Što se može očekivati?

Boris Pavelić

Reuters

Reuters

Da pokaže kako prosvjednici nemaju podršku, Vučićeva je vlast u četvrtak Novom Sadu organizirala masovni skup podrške samoj sebi. Postupci vlasti poprimili su i karikaturalne razmjere kada je nekoliko dužnosnika najavilo, pa odustalo od štrajka glađu u znak prosvjeda protiv zahtjeva opozicije



“Ne znam što opozicija hoće. Ako traže izbore, unaprijed su izgubili: Vučić ima veliku podršku”, tako je 29-godišnji Beograđanin Miloš opisao djelić atmosfere uoči današnjega velikog prosvjeda “Jedan od pet milijuna”, kojim opozicija u Srbiji želi ako ne srušiti, a ono uzdrmati vlast predsjednika Aleksandra Vučića, za koju tvrdi da je “potpuno uništila politički i javni život u Srbiji”.


Prosvjed počinje u 15 sati pred zgradom Narodne skupštine Srbije, a opozicija najavljuje “najveći prosvjedni skup otkad je na vlasti Vučićeva Srpska napredna stranka”. Prosvjed je vrhunac demonstracija koje su počele u studenome prošle godine, nakon što je u Kruševcu pretučen Borko Stefanović, vođa stranke Levica Srbije. Prosvjedi protiv nasilja pokrenuti su pod nazivom “Stop krvavim košuljama”, te nastavljeni svake subote, iz tjedna u tjedan.

Nakon što su omasovljeni prosvjedi izazvali i pažnju vlasti, Aleksandar Vučić izjavio je kako neće ispuniti zahtjeve prosvjednika za demokratizacijom i odstupanjem s vlasti “da ih se skupi i pet milijuna”, pa je cijeli pokret preimenovan u “Jedan od pet milijuna”.


Predvode ga dvije heterogene opozicijske skupine, koje se uvjetno mogu smatrati desnim i lijevim krilom pokreta: desno se zove “Savez za Srbiju” i okuplja raznorodne stranke i skupine od desnog centra do ekstremne nacionalističke desnice; liberalno-građansko lijevo krilo okupljeno je pod naslovom “Pokret slobodnih građana”, i predvodi ga glumac Sergej Trifunović.




Pokret “Jedan od pet milijuna” zahtijeva demokratizaciju, slobodu medija i stvaranje uvjeta za slobodne izbore, a u jednome od svojih dokumenata tvrdi da je “politički i javni život u zemlji potpuno uništen”. U danima uoči prosvjeda, organizatori su tvrdili da vlast različitim metodama zastrašuje i ucjenjuje građane u malim sredinama, te da ucjenjuje autoprijevoznike neka ne prevoze u Beograd na prosvjed. Da u takvim tvrdnjama ima istine potvrdila je i Vojska Srbije, koja je priopćila kako je “spremna izvršiti svaku zapovijed predsjednika Vučića”, dodajući da “neće dopustiti državni udar”


Da pokaže kako prosvjednici nemaju podršku, Vučićeva je vlast u četvrtak Novom Sadu organizirala masovni skup podrške samoj sebi. Postupci vlasti poprimili su i karikaturalne razmjere kada je nekoliko dužnosnika najavilo, pa odustalo od štrajka glađu u znak prosvjeda protiv zahtjeva opozicije. U nekim gradovima Srbije, vijećnici Vučićeva SNS-a zatvorili su se u skupštinske zgrade, tvrdeći da “brane institucije”.


Kako će prosvjednici danas odgovoriti vlasti, organizatori još nisu najavili. Objavljeno je samo vrijeme i mjesto početka prosvjeda. Spekuliralo se i o upadu u institucije, jer su prosvjednici, predvođeni vođom ekstremno desnog pokreta “Dveri” Boškom Obradovićem, 16. ožujka provalili u zgradu Radio televizije Srbije. No organizatori su pozvali na mirne demonstracije, bez nasilja i provaljivanja u institucije.