Velika čast i odgovornost, ali i...

BASNOSLOVNA PLAĆA Hrvatska ministrica do prošlog tjedna nije bila favorit, a onda se sve promijenilo

P. N.



Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.


Hrvatska ministrica svoj petogodišnji mandat trebala bi preuzeti 1. listopada, a prema pisanju belgijskih medija, imat će godišnju plaću od oko 300.000 eura, javlja Jutarnji.


Ovo je prvi put da jedan hrvatski političar preuzima ovako uglednu međunarodnu dužnost i zasigurno predstavlja uspjeh za Hrvatsku.




Marija Pejčinović Burić u ožujku je ušla u drugi krug izbora za glavnog tajnika Vijeća Europe, te najstarije europske organizacije za zaštitu ljudskih prava. Šanse su joj naglo porasle prošli tjedan, o čemu smo pisali, kada je čak 150 uglednih belgijskih sveučilišnih profesora poslalo otvoreno pismo Vijeću Europe u kojem su se oštro usprotivili mogućem izboru njihova ministra.


Optužili su ga, naime, da je kao ministar vanjskih poslova donio odluku da se iz sirijskih izbjegličkih kampova u Belgiju vrate samo djeca bez roditelja, ne i sva djeca belgijskih državljana koji su se otišli boriti na strani Islamske države.


Prednost Pejčinović Burić bila je i ta što će biti tek druga žena izabrana na toj funkciji, te prva osoba na toj dužnosti koja dolazi iz srednje i jugoistočne Europe.


Nije zanemarivo ni to što joj je Europska pučka stranka, koja ima najviše svojih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, dala podršku. Predsjednik Joseph Daul je poslao pismo u kojem je pozvao sve članove EPP-a da podrže ministricu Pejčinović Burić zbog njezina iskustva i znanja.


Podršku su joj dali i neki Socijalisti, piše Jutarnji.