BiH i radikalno tumačenje Islama

BAKIR IZETBEGOVIĆ TVRDI: Muslimani u BiH pobijedili su tumače islama kao ideologije smrti

Hina

Kazao je i kako razumije strah koji u Europi vlada od terorizma ali je istaknuo kako to ne smije biti razlog da se europske države zatvore i odbiju se suočiti sa svijetom izloženom slomovima, društvenim promjenama i prevratima.



SARAJEVO – Pokušaji da se u Bosnu i Hercegovinu uveze radikalni islam i nametne kao dominantan uspješno su spriječeni jer je među njezinim muslimanima prevladali svijest o islamu kao religiji mira kao i njihovom pripadanju Europi, ocijenio je u četvrtak u Sarajevu bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 


Sudjelujući kao panelist u raspravi organiziranoj pod nazivom »Budućnost islama i muslimana u Evropi na primjeru BiH i Andaluzije« Izetbegović je kazao kako bosanskohercegovačko iskustvo može poslužiti kao model po kojemu bi se današanja Europa trebala ponašati u dodiru s islamskim svijetom suočenim s turbulentim promjenama.


Rat u BiH i zločini nad muslimanima koji u njoj žive su otvorili prostor i za radikalizaciju i za »otpadništvo od civilizacije«, smatra Izetbegović no pri tom ističe kako su prevladavajuća svijest o islamu kao objavi mira a ne uništavanja i smrti, udružena sa sviješću o pripadnosti Evropi i njenim demokratskim mehanizmima i slobodarskim tradicijama, omogućili da se takve devijacije »ograniče na minimum«.




»Zahvaljujući udruženom djelovanju vlasti, Islamske zajednice i partnerskih institucija iz Europe obustavljen je proces bujanja džemata koji su djelovali izvan okrilja Islamske zajednice u BiH, zaustavljen je odlazak iz BiH na strana ratišta, a radikalna ideologija je gurnuta na marginu društva i stavljena pod kontrolu«, ustvrdio je Izetbegović.


Kazao je i kako razumije strah koji u Europi vlada od terorizma ali je istaknuo kako to ne smije biti razlog da se europske države zatvore i odbiju se suočiti sa svijetom izloženom slomovima, društvenim promjenama i prevratima.


»Umjesto zatvaranja u sebe poput školjke, Europa se treba otvoriti i beskompromisno djelovati kao saveznik muslimana jer samo to savezništvo može poraziti devijantnu ideologiju tekfira (anatemiziranja navodnih nevjernika) i smrti, čije su najveće žrtve upravo muslimani«, kazao je Izetbegović.


Njegova je procjena kako je proces dubokih promjena u islamskom svijetu nezaustavljiv jer je rječ o kulminaciji procesa koji su trajali godinama. Pri tom je, kako je kazao, »dobro obrazovana i slobodoumna generacija muslimana napokon počela slamati okove koji su predugo sputavali islamski svijet«.


Nova generacija muslimana sada traži slobodna umjesto zatvorenih društava, vladavinu prava umjesto vladavine jedne osobe te demokraciju umjesto diktature a pravdu i poštenje umjesto opresije i korupcije, rekao je Izetbegović poručivši kako im treba pružiti ruku prijateljstva i suradnje.