Trošenje proračunskog novca

Australska ministrica odstupila jer je iz proračuna platila privatni put: ‘Odlazim jer sam osramotila Vladu’

Hina

Reuters

Reuters

»Australci od političara očekuju da novac poreznih obveznika troše oprezno, brineći u svakom trenutku da javne izvore financiranja koriste učinkovito i etično»«, rekao je premijer Turnbull prihvaćajući ostavku Ley



Australska ministrica zdravstva Sussan Ley dala je u petak ostavku zbog skandala s trošenjem proračunskog novca u privatne svrhe, izazvavši muke premijeru Malcolmu Turnbullu na samom početku nove godine.


Ley, koja je bila i ministrica za sport i brigu o starijima, našla se pod pritiskom javnosti pošto je otkriveno da je tražila povrat novca iz proračuna za nekoliko posjeta Gold Coastu, ljetovalištu u državi Queensland, uključujući i onaj kada si je kupila apartman.


Bivša ministrica tvrdi kako odluka da kupi apartman za 473.300 američkih dolara tijekom putovanja u svibnju 2015. nije bila »planirana i predviđena«.




Ley je u priopćenju rekla da nije prekršila nijedan zakon, ali je odlučila dati ostavku jer je osramotila vladu.


»Prihvaćam kritike, pa i ljutnju javnosti zbog privilegija političara..to zahtjeva odgovarajući odgovor«, rekla je.


»Australci od političara očekuju da novac poreznih obveznika troše oprezno, brineći u svakom trenutku da javne izvore financiranja koriste učinkovito i etično»«, rekao je premijer Turnbull prihvaćajući ostavku Ley.


Premijer je obećao da će osnovati posebno parlamentarno povjerenstvo koje će kontrolirati kako političari troše javni novac.