Pomak u desno

Anketa Bilda: Krajnja desnica imat će dvostruko više mjesta u Europarlamentu nakon izbora

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Stranke krajnje desnice popele su se na vrh u trima od šest zemalja u kojima je ispitivanje provedeno – Francuskoj, Italiji i Poljskoj, prenosi Bild



BERLIN Stranke krajnje desnice trebale bi udvostručiti broj mjesta na izborima za Europski parlament u svibnju, a konzervativne i socijaldemokratske stranke suočavaju se s velikim gubicima, pokazuje nova anketa koju je u subotu objavio njemački list Bild.


Gubitak potpore vodećim strankama znači da možda neće biti sposobne formirati »veliku koaliciju« u parlamentu poput one koja vlada Njemačkom, pokazuje anketa provedena potkraj veljače i početkom ožujka među 9500 ljudi u šest država.


Anketa objavljena u subotu pokazuje da će krajnje desna Europa nacija i sloboda, koja uključuje austrijsku stranku FPO i stranku Nacionalnu frontu Marine Le Pen u Francuskoj, vjerojatno dobiti 67 mjesta, u usporedbi sa sadašnjih 37.Stranke krajnje desnice popele su se na vrh u trima od šest zemalja u kojima je ispitivanje provedeno – Francuskoj, Italiji i Poljskoj, prenosi Bild.

Konzervativni i lijevo orijentirani politički čelnici pripremaju se na velike dobitke desničarskih stranaka na izborima u svibnju. Također su izrazili zabrinutost zbog obećanja bivšega stratega Donalda Trumpa Stevea Bannona da će pomoći ujediniti krajnju desnicu uoči izbora.




Anketa pokazuje duboku skepsu u pogledu etabliranih vodećih stranaka i naznačuje da pomak udesno koji je zahvatio Europu proteklih godina nastavlja rasti i na europskoj razini.


Očekuje se da će konzervativna Europska narodna stranka (EPP) koja uključuje kršćanske demokrate Angele Merkel, izgubiti 43 mjesta te pasti na 174 mjesta, a Napredni savez socijalista i demokrata (S&P) izgubiti 45 mjesta te pasti na 141 mjesto.


Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) dobio bi 33 mjesta i imao 101, dok bi Europski zeleni (EFA) izgubili osam mjesta i imali 44 mjesta, prema rezultatima ankete.


U Njemačkoj je u korist Konzervativaca Angele Merkel glasalo 29 posto ispitanika, u korist Socijaldemokrata 16 posto a Zelenih 15 posto.


Anketa je provedena u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj i Francuskoj.