Rusi optužuju

Amerikanci u Siriji koriste fosforne bombe, koje spaljuju žrtve do kostiju? Naravno, oni sve niječu

Hina

Reuters

Reuters

»U ovom trenutku nismo zaprimili nikakva izvješća o upotrebi bijelog fosfora. Nijedna od vojnih postrojbi na tom području nije čak opremljena streljivom s bijelim fosforom bilo koje vrste«, kazao je zapovjednik Sean Robertson



Ruska vojska priopćila je u nedjelju kako su dva američka borbena zrakoplova F-15 bacila fosforne bombe na sirijsku pokrajinu Deir al-Zor, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) zanijekale te navode.


Kako prenose agencije TASS i RIA, napad se dogodio u subotu, a tvrdi se da je cilj bilo selo Hajin, posljednje veliko uporište tzv. Islamske države (ISIL) u Siriji. Ruska vojska navodi da su napadi rezultirali požarima, ne navodeći podatke o ljudskim žrtvama.


Glasnogovornik Pentagona zanijekao je ispuštanje fosfornih bombi od strane američkih zrakoplova.




»U ovom trenutku nismo zaprimili nikakva izvješća o upotrebi bijelog fosfora. Nijedna od vojnih postrojbi na tom području nije čak opremljena streljivom s bijelim fosforom bilo koje vrste«, kazao je zapovjednik Sean Robertson.


Udruge za ljudska prava ranije su izvijestile kako je koalicija protiv ISIL-a pod vodstvom SAD-koristila streljivo s bijelim fosforom tijekom sukoba u Siriji.


Streljivo s bijelim fosforom vojska SAD-a prvenstveno koristi za stvaranje dimne zavjese i obilježavanje ciljeva, ali i kao zapaljivo oružje. Bijeli fosfor postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od oko 30 stupnjeva, a vatru koju stvara je teško gasiti.


Skupine za ljudska prava kritiziraju upotrebu takvog streljiva u naseljenim zonama, jer mogu ubiti i izmrcvariti ljude spaljivanjem do kosti.


Koalicija ili partnerske snage vjerojatno su izvršile zračne napade u srpnju u istočnoj Siriji, gdje se nalaze ostaci Islamske države, izjavila je koalicija.


Kako piše Reuters, napetost između SAD-a i Rusije povećala posljednjih dana, budući da Trumpova administracija razmatra vojne opcije u slučaju da Sirija ignorira upozorenja Washingtona da ne koristi kemijsko oružje u očekivanom udaru na posljednje pobunjeničko uporište u Idlibu.


Ruski i sirijski zrakoplovi nastavili su u nedjelju intenzivne udare na Idlib i susjednu pokrajinu Hamu, a dva dana nakon propalog summita koji su u Teheranu održali predsjednici Turske, Irana i Rusije, ne uspijevši prevladati međusobne razmirice i dogovoriti se o prekidu vatre.