Pregovor s neprijateljima

Amerikanci šokirani zbog Trumpove namjere da prije obljetnice 11. rujna primi talibanske vođe

Hina

Reuters

Reuters



Objavivši informaciju da je bio spreman primiti talibane u Camp Davidu, u mjestu važnom za američku diplomaciju, Donald Trump je još jednom pokazao spremnost na pregovore s najvećim neprijateljima.


Američki predsjednik je prekinuo pregovore s pobunjenicima optuživši ih da nastavljaju napade u Afganistanu premda se činilo da je dogovor siguran.


Ta je odluka mnoge iznenadila, ali je naišla na odobravanje onih koji su se bojali »lošeg dogovora« zbog predsjednikove žurbe da povuče američke vojnike nakon 18 godina rata.




»Trump je s pravom prekinuo afganistanske pregovore«, istaknuo je bivši veleposlanik Nicholas Burns. »Talibani odbijaju bilo kakvo primirje i nastavljaju izvoditi terorističke napade«.


No druga objava republikanskog milijardera iz istog je razloga potaknula oštru polemiku: Trump je rekao da je otkazao tajni sastanak u nedjelju u Camp Davidu s »talibanskim vođama« i s afganistanskim kolegom Ashrafom Ghanijem.


Tri dana prije obilježavanja osamnaeste obljetnice napada 11. rujna koji su potaknuli intervenciju u Afganistanu, taj bi susret bio povijesni koliko i sporan.


»U Camp Davidu su se američki čelnici sastali kako bi odlučili o našem odgovoru na napad koji je al Qaeda izvela 11. rujna uz pomoć talibana, usmrtivši 3.000 Amerikanaca. Nijedan taliban ne smije stupiti na to mjesto. Nikada«, reagirala je na Twitteru republikanska zastupnica Liz Cheney.


U tom odmaralištu američkih predsjednika blizu Washingtona Jimmy Carter je 1978. zaključio mirovni ugovor između Izraela i Egipta. Ondje je i Bill Clinton u srpnju 2000. pokušao postići izraelsko-palestinski dogovor, ali nije uspio.


»Talibani su učinili jako malo ustupaka«, rekao je za AFP Aaron David Miller iz instituta Wilson Center. Zato se takav sastanak »ne treba organizirati u Washingtonu, a još manje u Camp Davidu i nipošto na razini američkog predsjednika«, istaknuo je taj bivši diplomat koji je bio sudionik summita u srpnju 2000.


Afganistanska epizoda »još jednom pokazuje da se Trump hvali svojom nepredvidljivošću«, ali »takav pristup potkopava rad onih koji pokušavaju stvoriti temelj za postizanje dogovora s Afganistanom, Sjevernom Korejom i Iranom«, ocijenio je Brian Katulis, stručnjak u Centru za američki napredak i dužnosnik u Clintonovoj administraciji.