Novo otkriće

Amerikanci prisluškivali i Schroedera

Hina

Njemačko državno odvjetništvo već mjesecima provjerava mogućnost pokretanja istrage zbog sumnje da je američka Nacionalna sigurnosna agencija još 2002. počela pratiti komunikaciju njemačke vlade



ZAGREB – Američke obavještajne službe nisu samo prisluškivale njemačku kancelarku Angelu Merkel, nego i njezina prethodnika na toj dužnosti Gerharda Schroedera, piše u srijedu list Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na izvore u političkim krugovima, obavještajnim službama i njemačkome državnom odvjetništvu.


Njemačko državno odvjetništvo već mjesecima provjerava mogućnost pokretanja istrage zbog sumnje da je američka Nacionalna sigurnosna agencija još 2002. počela pratiti komunikaciju njemačke vlade i da je navodno masovno prisluškivala telefone i pratila elektroničku poštu njemačkih građana, piše list.


Predistraga bi trebala biti završena ovoga mjeseca, a uskoro se očekuje izjava njemačkog glavnog državnog odvjetnika Haralda Rangea o tim pitanjima, odnosno odluka o pokretanju istrage ili zatvaranju slučaja.




Jasno je, da su politički odnosi između Washingtona i Berlina narušeni, piše SZ, koji podsjeća da se kancelarka sredinom protekle godine pouzdala u obećanje NSA da će se na njemačkom tlu držati njemačkih zakona.


»Čini se da je sad duboko razočarana«, piše list.


SZ tvrdi kako zastupnik Zelenih u Bundestagu Hans-Christian Stroebele, već godinama član parlamentarnog povjerenstva za nadzor tajnih službi, ima informacije da su još 2002. Schroeder i drugi članovi vlade bili prisluškivani. Schroeder je na dužnosti saveznog kancelara bio od 1998. do 2005., a naslijedila ga je Angela Merkel. Schroeder je bio žestoki protivnik američkog predsjednika Georgea W. Busha uoči rata u Iraku.


Navodno su Amerikanci htjeli skupiti što više podataka o mišljenjima unutar tadašnje koalicije socijaldemokrata i Zelenih o ratu u Iraku, primjerice koleba li se njemačka vlada i čini li službeni Berlin nešto kako bi utjecao na odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.


SZ prenosi izjavu jednog pripadnika njemačke obavještajne službe BND, koji kaže kako su Nijemci u barem jednom razgovoru dobili naznake da Amerikanci imaju informacije koje se moglo dobiti samo špijuniranjem.


Njemačko savezno državno odvjetništvo u posjedu je spisa o prisluškivanju Merkel, koji je dobiven posredstvom bivšeg suradnika NSA Edwarda Snowdena. List piše kako je spis dobio tjednik Der Spiegel i predao ga njemačkoj saveznoj vladi, a ona ga proslijedila državnom odvjetništvu. U spisu je navedeno ime »GE Chancellor Merkel« u rubrici o vlasniku telefonskog broja koji se prisluškuje. Naveden je i ispravan broj njemačke kancelarke, koji je ona koristila za privatne razgovore i komunikaciju unutar stranke. Kao godina početka prisluškivanja navedena je 2002., što bi značilo da se Merkel prisluškivalo još dok je bila u oporbi.


Međutim, to je izazvalo nejasnoće u tumačenju spisa. Upućeni tvrde da je program prisluškivanja usmjeren na obnašatelja dužnosti, a ne na osobu, a obnašatelj dužnosti njemačkog kancelara 2002. bio je Schroeder.


Kako piše Sueddeutsche Zeitung, Schroeder nikad nije posjedovao vlastiti mobitel, ne obavlja poslove niti komunicira putem interneta. Kad je htio telefonirati dok je bio na putu, posudio bi mobitel jednog od tjelohranitelja, a kod kuće je telefonirao s fiksnog telefona. No bez obzira na koga se odnosi spis s naznakom »GE Chancellor Merkel«, očito je da je i Schroeder prisluškivan, posebice zbog toga što su ga Amerikanci smatrali nepouzdanim partnerom.


»Imali smo povoda za pretpostavku da kancelarkin prethodnik nije pridonosio uspjehu saveza«, prenosi SZ riječi jednog bivšeg istaknutog pripadnika američke tajne službe.