Rex Tillerson

Amerika mijenja strategiju: Vojna akcija protiv Sjeverne Koreje nije isključena

Hina

Gotovo je s politikom strateškog strpljenja, dodao je šef američke diplomacije



Vojna akcija SAD-a protiv Sjeverne Koreje »jedna je od opcija«, izjavio je u petak u Seulu američki državni tajnik Rex Tillerson, upozorivši da više nije aktualna politika »strateškog strpljenja« njegove zemlje prema režimu u Pjongjangu.


»Svakako ne želimo da dođe do vojnog sukoba«, kazao je Tillerson novinarima u Seulu prije nego je dodao: »Ako podignu razinu prijetnje njihova programa naoružanja na razinu koja po nama zahtijeva djelovanje ta će opcija biti na stolu«.


»Gotovo je s politikom strateškog strpljenja«, dodao je šef američke diplomacije nakon posjeta razvojačenoj zoni koja odvaja dvije Koreje. »Razmatramo novi niz diplomatskih, sigurnosnih i gospodarskih mjera. Sve su opcije na stolu«.




Radi se o jasnom zaokretu u odnosu na politiku »strateškog strpljenja« Trumpova prethodnika u Bijeloj kući Baracka Obame. SAD nije želio razgovarati sa Sjevernom Korejom dok se vidno ne angažira u denuklearizaciji, u nadi da će unutarnje napetosti u toj zemlji izazvati promjene.


Američki državni tajnik Tillerson na turneji je po Aziji, prvom diplomatskom iskustvu upravljanja krizom. Prije Južne Koreje posjetio je Japan, a nakon razgovora u Seulu putuje u Kinu.