Američki tužitelji traže zatvor za bivšeg Trumpovog odvjetnika

Hina

Reuters

Reuters



Američki savezni tužitelji su u petak pozvali suca da Michaelu Cohenu, bivšem osobnom odvjetniku predsjednika Donalda Trumpa, izrekne »veću« zatvorsku kaznu zbog, između ostalog, izbjegavanje poreza te za isplatu novca u ime Trumpa jednoj porno zvijezdi u zamjenu za šutnju, iako su priznali da je bio »koristan« istrazi Roberta Muellera o miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016.


Već 18 mjeseci posebni istražitelj Robert Mueller vodi istragu o ruskom uplitanju u američku predizbornu kampanju 2016. i sumnje u dosluh između Moskve i Trumpove kampanje.


Cohen je u kolovozu priznao krivnju za financijska kaznena djela, a krajem studenoga je na saveznom sudu na Manhattanu priznao krivnju po točki optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi utjecala na izbore.




U kolovozu je rekao da se osjeća krivim za financijske prekršaje u kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prijevaru u slučaju koji vode savezni tužitelji u New Yorku. Na ročištu u studenom je priznao da je dao lažnu pisanu izjavu o projektu nekretnina Organizacije Trump u Moskvi.


Tužitelji u oba ta slučaja moraju okružnom sucu Williamu Pauleyu na Manhattanu podnijeti podneske o Cohenovoj suradnji, nakon čega će sudac donijeti presudu o kazni 12. prosinca.


Tužitelji vrše pritisak na suca da odbaci Cohenovu molbu da ga se poštedi zatvorske kazne, opisujući ga kao osobu koja je motivirana »osobnom pohlepom« te tvrdeći da je »opetovano koristio svoju moć i utjecaj u svrhu obmane i prevare«.


Prema njihovim riječima, Cohenova kazna bi trebala tek »neznatno« odstupiti od kazne zatvora od četiri do pet godina predviđene za kaznena i prekršajna djela koja je počinio.


Mueller tvrdi da je Cohen dobrovoljno podijelio informacije o sebi i drugima u vezi »središnjih tema istrage« te je te informacije ocijenio »vjerodostojnim i u skladu s drugim dokazima« koji su pronađeni.


Posebni istražitelj je danas objavio i detalje navodnih laži bivšeg Trumpovog voditelja kampanje Paula Manaforta tijekom razgovora s tužiteljima.


Cohen i Manafort su dvojica nekadašnjih vrlo bliskih Trumpovih suradnika koji su postali središnje figure u istrazi o izborima 2016. i vezama predsjednikove kampanje i Rusije.


Mueller je odbio s Manafortom potpisati sporazum o suradnji u istrazi nakon što je potvrđeno da je nakon izjašnjavanja o krivnji u kolovozu u Virginiji lagao da nakon toga više nije kontaktirao s niti jednim članom Trumpove administracije. Također je navodno lagao i o svojem odnosu s Konstantinom Kilimnikom, ukrajinskim državljanom i bivšim poslovnim suradnikom za kojeg se tvrdi da je povezan s ruskim obavještajnim miljeom.


Pravni stručnjaci smatraju da današnja objava detalja slučaja Manafort govori o napretku u istrazi o kontaktima između Rusa i Trumpove kampanje.


U novom tvitu u petak Trump je optužio savezne tužitelje i visoke dužnosnike za sukob interesa te da nisu predočili nikakve dokaze. Glasnogovornica Bijele kuće je kazala da je Cohen »opetovano lagao« te da Manafortov slučaj »nema apsolutno ništa s predsjednikom«.