Novi udarac

Američki sudac blokirao Trumpovu uredbu o gradovima-utočištima

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Okružni sudac William Orrick III. u San Franciscu rekao je da je Trumpova uredba ciljala razne kategorije saveznog novca za gradove utočišta i da su veliki izgledi da će uspjeti dokazati da je Trumpova uredba protuustavna



SAN FRANCISCO Američki sudac u utorak je blokirao izvršnu uredbu predsjednika Donalda Trumpa kojom je zatražio uskratu saveznog novca takozvanim gradovima-utočištima migranata i time zadao novi udarac administraciji koja je borbu protiv ilegalne imigracije stavila visoko u popis svojih prioriteta.


U Sjedinjenim Državama približno je 300 »utočišta migranta«, a među njima su i neki veliki gradovi koji štite ilegalne imigrante tako što ograničeno surađuju sa saveznom policijom kako bi spriječili deportacije osoba koje nemaju reguliran status.


Okružni sudac William Orrick III. u San Franciscu rekao je da je Trumpova uredba ciljala razne kategorije saveznog novca za gradove utočišta i da su veliki izgledi da će uspjeti dokazati da je Trumpova uredba protuustavna.




Administracija predsjednika Trumpa već je pretrpjela poraz kada su dva savezna suca suspendirala njegovu uredbu kojom se u Sjedinjene Države zabranjuju dolasci državljanima iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja.


Vlada se na te sudske odluke žalila.


Bijela kuća i američko ministarstvo pravosuđa nisu bili dostupni za komentar odluke suca u San Franciscu, piše Reuters.


Gradovi utočišta uglavnom su sigurne luke za ilegalne useljenike i često se ne koriste saveznim novcem za provedbu saveznih useljeničkih zakona.


Okrug Santa Clara u kojem je grad San Jose i nekoliko manjih općina u Silicijskoj dolini tužili su u veljači administraciju uz obrazloženje da je uredba o uskrati saveznog novca gradovima utočištima neustavna.


San Francisco podnio je sličnu tužbu.