Ako neće Ured predsjednice, hoće društvene mreže...

Američki senator Rubio na Twitteru objavio o čemu je razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović

Hina

@SenRubioPress

@SenRubioPress

Ured predsjednice objavio je 31. prosinca da Grabar-Kitarović odlazi u posjet Sjedinjenim Državama gdje ostaje do 5. siječnja. Ured nije objavio drugih pojedinosti o posjetu



Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u Sjedinjenim Državama, sastala se s republikanskim senatorom Marcom Rubiom s kojim je, kako je naveo Rubio na svom Twitter profilu, razgovarala o načinima jačanja odnosa SAD-a i Hrvatske unutar NATO-a.     


Rubio je na svom Twitter profilu objavio fotografiju s Grabar-Kitarović, s kojom se sastao u srijedu navečer. Rubio je naveo da je s predsjednicom Hrvatske razgovarao o načinima jačanja američkih odnosa s “bliskim NATO saveznikom”.


Ured predsjednice objavio je 31. prosinca da Grabar-Kitarović odlazi u posjet Sjedinjenim Državama gdje ostaje do 5. siječnja. Ured nije objavio drugih pojedinosti o posjetu.




Tada su mediji neslužbeno objavili da se Grabar-Kitarović u SAD-u treba sastati s nekoliko članova prijelaznog tima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i nekoliko ljudi koji se razmatraju za buduću američku administraciju.


U Uredu predsjednice tu informaciju Hini nisu ni potvrdili niti demantirali.


U srijedu je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković povrdila da je zaprimila tri prijave zbog puta predsjednice Grabar-Kitarović u SAD te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka. 


Orešković je rekla da se u prijavama od povjerenstva traži da utvrdi je li povodom putovanja predsjednice Republike u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Problem je što se ne zna  je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, pojasnila je Hini predsjednica Povjerenstva.


“Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju”, objašnjava predsjednica povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju 


Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.


Iz Ureda predsjednice nisu imali komentar na prijave koje su pristigle povjerenstvu.