Nesreća na moru

Američki ratni brod sudario se s trgovačkim brodom istočno od Singapura: Deset mornara je nestalo, petorica ozlijeđena

P. N.

foto: wikimedia commons

foto: wikimedia commons

Posrijedi je drugi sudar američkih ratnih brodova s trgovačkim plovilima u toj regiji u dva mjeseca. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo, U nesreći je stradalo sedam mornara.



SINGAPUR – Američki razarač sudario se u ponedjeljak s trgovačkim brodom istočno od Singapura i prema prvim je izvješćima tom prilikom oštećen, izvijestila je američka ratna mornarica. Deset je mornara nestalo, a petorica su ozlijeđena, objavila je američka ratna mornarica, čiji su razarači time dva puta u razmaku od dva mjeseca sudjelovali u pomorskim nesrećama na tom području.


Razarač USS John S. McCain (DDG 56) sudario se s trgovačkim brodom Alnic MC-om 21. kolovoza putujući istočno od Malajskog prolaza i Singapura.


»Prve informacije upućuju na zaključak da je oštećena lijeva stražnja strana (razarača) Johna S. McCaina. U koordinaciji s lokalnim vlastima pokrenuta je akcija potrage i spašavanja«, izvijestili su iz američke mornarice, ne navodeći druge detalje.




Razarač je bio na putu u Singapur radi rutinske posjete, dodaje se.


Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri, te zrakoplovstvo američke ratne mornarice, dodaje se.


U sudaru je prema prvim izvješćima oštećena lijeva stražnja strana američkog ratnog broda, koji trenutno plovi prema luci, izvijestili su iz Washingtona.


Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom a namjena mu je prijevoz nafte odnosno kemikalija, navodi Reuters. Dužina mu je 183 metra a ukupna nosivost 50.760 tona, pokazuju podaci Thomson Reuters Eikona. U vrijeme sudara prevozio je gotovo 12 tisuća tona goriva ali teret nije iscurio u more, kazao je telefonom za Reuters član posade koji je želio ostati anoniman.


Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi cjelovitog pregleda oštećenja.


Posrijedi je drugi sudar američkih ratnih brodova s trgovačkim plovilima u toj regiji u dva mjeseca. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo, U nesreći je stradalo sedam mornara.


Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru. Tako je razarač USS John S. McCain u lipnju izveo »operaciju slobodne plovidbe» blizu grebena Mischief otočja Spratly. Zbog tog je područja Kina u teritorijalnom sporu sa susjednim zemljama.


Bila je to treća »operacija slobodne plovidbe« u mandatu američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojom je Washington prema Reutersu reagirao na navodna nastojanja Kine da ograniči plovidbu u strateški važnim vodama.


Trumpov kabinet najavio je tada još opsežnije operacije u Južnome kineskom moru.