Krvavi biznis

Američke kompanije dominiraju na listi 100 vodećih proizvođača oružja u svijetu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ukupni su prihodi od prodaje prodaja oružja u 2018. godini iznosili 420 milijardi dolara, priopćio je Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI). To je 4,6 posto više nego u godini ranije



STOCKHOLM – Američke kompanije generirale su prošle godine više od polovine globalnih prihoda od prodaje vojne opreme i usluga u skupini 100 vodećih u svijetu, izvijestio je u ponedjeljak švedski institut SIPRI.


Ukupni su prihodi od prodaje prodaja oružja u 2018. godini iznosili 420 milijardi dolara, priopćio je Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).


To je 4,6 posto više nego u godini ranije.




Među 100 najveći nalaze se 43 američke tvrtke čiji su prihodi činili 59 posto ukupnog iznosa, dosegnuvši 246 milijardi dolara. U odnosu na 2017. godinu porasli su 7,2 posto, što u SIPRI-ju pripisuju nastavljenoj pojačanoj nabavi američkog ministarstva obrane.


Među trendovima koji su obilježili prošlu godinu u SIPRI-ju izdvajaju i konsolidaciju među velikim proizvođačima oružja u SAD-u.


»Velike američke tvrtke spajaju se kako bi mogle proizvesti novu generaciju obrambenih sustava i tako bile u boljoj poziciji da osiguraju narudžbe američke vlade«, rekla je direktorica SIPRI-jeva programa za oružje i vojnu potrošnju Aude Fleurant.


Na ljestvici 100 najvećih našlo se i 10 ruskih tvrtki s udjelom u ukupnoj prodaji od gotovo devet posto, nešto manje nego u 2017. godini.


Najvišu je poziciju – deveto mjesto – među ruskim tvrtkama zauzelo Almaz-Antey, priozvođač sustava protuzračne obrane S-400, s prihodima od 9,6 milijardi dolara.


Europski proizvođači – njih 27 – ostvarili su ukupne prihode od 102 milijarde dolara, čime je njihov plasman na ljestvici 100 najvećih ostao nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu.


U zapadnoj Europi britanski su proizvođači zadržali poziciju vodećih prozivođača s prihodima od 35,1 milijardu dolara, što predstavlja pad za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Šest francuskih tvrtki zajedno ostvarilo je prihode od 23,2 milijarde dolara. Četiri vodeća njemačka proizvođača bilježila su pad prihoda za četiri posto.


»Veće isporuke vojnih vozila Rheinmetalla, najvećeg proizvođača oružja sa sjedištem u Njemačkoj, neutralizirao je pad prodaje brodograđevne tvrtke ThyssenKrupp«, tumači viši istraživač SIPRI-jeva programa za oružje i vojnu potrošnju Pieter D. Wezeman.


Kineske tvrtke nisu uvrštene na ljestvicu zbog nedostatka podataka. SIPRI procjenjuje da bi se među 10 vodećih mogle plasirati tri kineske tvrtke.Među 20 vodećih proizvođača oružja sa sjedištem izvan SAD-a, Europe i Rusije, šest ih je sa sjedištem u Japanu, te po tri u Izraelu, Indiji i Južnoj Koreji. Prvo mjesto na ljestvici 100 najvećih ponovo je zauzeo američki Lockheed Martin s prihodima od 47,2 milijarde dolara i udjelom u ukupnim prihodima od 11 posto. Američke tvrtke zauzele su pet vodećih mjesta na ljestvici, uključujući Boeing, Northrop Grumman, Raytheon i General Dynamics.SIPRI je švedski parlament osnovao 1966. godine kako bi pratio vojnu potrošnju i transfere oružja, podsjeća dpa.