Srbijanski predsjednik

Aleksandar Vučić: Srpsko-hrvatski odnosi su kralježnica Balkana

Hina

Spreman sam uvijek razgovarati s Kolindom Grabar Kitarović. Osobno je poštujem, nikad nismo prelazili granice pristojnosti i ukusa u razmjeni naših argumenata, rekao je Vučić



Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u subotu tvrdnje da u odnosima Srbije i Hrvatske postoje provokacije srpske strane i poručio da je uvijek spreman za posjet Zagrebu, susret i razgovor s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar Kitarović.


Vučić je u intervjuu za beogradski list Kurir ocijenio kako su srpsko-hrvatski odnosi, te srpsko-albanski odnosi »kralježnica i leđna moždina na Balkanu«.


«Spreman sam uvijek razgovarati s Kolindom Grabar Kitarović. Osobno je poštujem, nikad nismo prelazili granice pristojnosti i ukusa u razmjeni naših argumenata. Ja sam otvoren za razgovor, da kažemo otvoreno jedni drugima što imamo. Nema problema«, poručio je Vučić.




Na pitanje »zašto se stalno čini« da i Srbija i Hrvatska »imaju politiku provokacija«, srbijanski je predsjednik odgovorio protupitanjem: »A koje su to provokacije bile sa naše strane?« i ocijenio da su odgovori iz Beograda Zagrebu »rijetko bili« njegovi odgovori.


«Rijetko su to bili moji odgovori. Ako vi smatrate da je odgovor i strašna uvreda to što sam na pitanje hrvatskih medija o nestalim osobama rekao da ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo obiteljima nestalih u Hrvatskoj. Da pronađemo bilo kakve tragove, kao što smo radili u vezi sa Sotinom«, rekao je Vučić, zamjerivši što se tema nestalih diže na visoku političku razinu.


«Ali nemojte to podizati na tu političku razinu jer je i dalje više nestalih Srba nego Hrvata. To je činjenica. I ako je to uvreda, onda mi kažete da sam pogriješio, da sam nekoga uvrijedio. A nemojte mi samo govoriti da ima sukoba i trvenja jer ne postoje«, rekao je srbijanski predsjednik.


On je ponovio neke ranije zamjerke Hrvatskoj, među ostalim da je u zakonu o braniteljima Srbija ocjenjena agresorom, i rekao kako takvih provokacija u Srbiji nema.


«Ne želimo se svađati. Hoću ići u Zagreb, hoću razgovarati. Hoću se dogovarati o mnogim stvarima«, rekao je Vučić i podsjetio da je Beograd odgovorio na zahtjeve Hrvatske i hrvatske zajednice u Srbiji o obnovi kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, otvaranju muzičkog odjela u školi u Sonti, asfaltiranju ulica u Tavankutu, financiranju glasila Hrvatska riječ u Subotici.


«Obećali smo i platit ćemo«, rekao je Vučić.


Na pitanje da prokomentira situaciju u BiH u izbornoj godini, on je naglasio kako se nada boljim odnosima Srba i Bošnjaka, ocijenivši dobre odnose Srba i Hrvata u BiH kao »neku vrstu paradoksa« u usporedbi s odnosima na relaciji Beograd-Zagreb.


«Nadam se miru, stabilnosti, boljim, otvorenim i korektnijim odnosima između Srba i Bošnjaka. Odnosi Srba i Hrvata u BiH su već veoma dobri. To jest neka vrsta paradoksa – s jedne strane imamo Hrvatsku, gdje su provokacije česte, a u BiH su Hrvati korektni prema nama i nema tenzija«, ocijenio je predsjednik Srbije u intervjuu za beogradski list Kurir.


Po njegovom uvjerenju, »Srbi i Hrvati u BiH sebe doživljavaju kao ugrožene kategorije stanovništva« i otud je među njima drugačiji odnos.


Vučić je ocijenio i da će u 2018. za Srbiju biti važno da pokuša normalizirati odnose s kosovskim Albancima.


«Za nas je važno da pokušamo s Albancima postići dogovor. Srbi i Albanci predstavljaju dva najmnogoljudnija naroda na zapadnom Balkanu«, rekao je Vučić, poručivši i kako je svjestan da će bilo kakvom dogovoru postojati snažni otpori na obje strane.