Veliko srce

Župljani iz Viškova skupili 25 tisuća kuna za bolesnu Mariju

Mirjana Grce

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Hrvatski zdravstveni sustav terapiju koja je potrebna Mariji Begović daje samo jednom godišnje. Taj lijek stoji dvije tisuće kuna i traje tri tjedna, a ona ga treba svaki mjesec



VIŠKOVO Župa sv. Mateja u Viškovu ima veliko srce za ljude u nevolji. Samo u zadnje dvije godine vjernici te župe i župnici pokazali su to više puta i pomogli mnogima u vrlo teškim životnim situacijama.


Posljednja humanitarna akcija župe bila je za liječenje 26-godišnje djevojke Marije Begović koja boluje od teških autoimunih bolesti. Župljani sv. Mateja sa župnicima su tijekom lipnja za njezinu terapiju donirali 25 tisuća kuna, a akcija je zaključena krajem prošlog tjedna te je župnik mons. Ivan Nikolić Marijinoj majci Milki Begović uručio ček s tom svotom. Pomoć za Marijino liječenje je u župi prikupljana u sklopu ranije pokrenute humanitarne akcije »Svi za Mariju – Marija za sve« koju je tri mjeseca provodilo Hrvatsko viteško društvo »Zrinski i Frankopan« Trsat. U toj je tromjesečnoj akciji, putem različitih projekata za Mariju prikupljeno 15 tisuća kuna, izvijestio je predsjednik te udruge Marijan Kauzlarić zahvalivši svim donatorima i onima koji su akciju podržali.


– Marija boluje od neurofibromatoze tip 1 koja se manifestira u obliku tumora, i keloides multiplices. Sada je u jako lošem stanju s 25 rana na tijelu. Pomoć u liječenju potrebna joj je zato što naš zdravstveni sustav terapiju koja joj je potrebna daje samo jednom godišnje. Taj lijek stoji dvije tisuće kuna i traje tri tjedna, a Mariji je potreban saki mjesec – objasnila je njezina majka zahvalivši svima koji su svojim prilogom pomogli za sada redovitost lijeka za njezino djete. Rekla je da su se sada povezali naši liječnici iz Rijeke i Zagreba i da će nastojati Mariji pomoći. Isto tako, objasnila je da se te bolesti liječe u jednoj klinici u Njemačkoj i da to liječenje stoji 300 tisuća kuna, ali da za to obitelj nema novaca.




Župljani Viškova lani su novčano pomogli još dvoje mladih teško bolesnih ljudi. Za petnaestogodišnjeg Roberta Igreca, koji je doživio epileptični napad, ostao bez kisika i u komi je te mu je bilo potrebno ugraditi neurostimulator za mozak, prikupili su više od 18 tisuća kuna. Za mladića od 17 godina Matiju Katalinića koji boluje od raka kostiju prikupili su 15 tisuća kuna. Župnik Nikolić je rekao da se župljani uvijek odazivaju kada je nekome potrebna pomoć, i molitvom i materijalno, bez obzira bio bolestan čovjek vjernik ili ne.