Sporan Festival truba

Županijski HDZ traži da Mamula podnese ostavku: ”Njegovu zabavu na četničkom derneku u Guči plaćali su građani”

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA  Županijski vijećnici HDZ-a Dinko Beaković i Lovorko Gržac pozvali su dožupana Petra Mamulu da podnese neopozivu ostavku zbog toga što je na trošak poreznih obveznika bio na Festivalu truba u Guči na kojemu su se mogla vidjeti obilježja koja su nosili oni koji su razarali Vukovar i Hrvatsku. Župana Zlatka Komadinu pozvali su da detaljno obrazloži zbog čega se uopće plaćao taj službeni put i prozvali su ga da štiti takvo ponašanje zbog kojega su ogorčeni svi građani, a posebno branitelji i stradalnici Domovinskog rata u Primorsko-goranskoj županiji.


Beaković je pojasnio da bi volio da presice s tom temom uopće nema, ali da su izjave Komadinine i Mamuline takve da se cijeli događaj mora rasvijetliti. On je dodao da ono što je javno poručio dožupan Mamula nije isprika. Gržac je dodao da HDZ neće okretati glavu od cijeloga slučaja, iako je Mamula poručio da on na cijelu priču stavlja točku. Onda je u prostorijima HDZ-a na Jadranskom trgu 1 na video zidu pušten video isječak s Festivala truba u Guči.


Dinko Beaković i Lovorko Gržac / Foto R. Brmalj


Dinko Beaković i Lovorko Gržac / Foto R. Brmalj





– Dožupan Mamula je lagao kada je tvrdio da nešto nije rekao, a rekao je. Mislim da duguje i meni ispriku zbog istupa na Županijskoj skupštini jer je lagao. Točku na ovu priču ne možemo staviti kada vidimo kakvu su to zabavu na Festivalu truba u Guči plaćali svi građani ove županije. Na tom festivalu mogu se vidjeti četnička obilježja, crna zastava s lobanjom, a svi znamo da je Vukovar razaran pod takvom zastavom i svi znamo koju su pjesmu pjevali oni koji su je nosili. Taj festival je četnički dernek, a na njega se išlo o trošku Primorsko-goranske županije. Pozivam Komadinu da se očituje o trošenju novca na ovakav način i da kaže svoje mišljenje o ovom festivalu. Od zamjenika župana tražim neopozivu ostavku, a sve ostalo je pljuska svim građanima, stradalnicima, braniteljima, a najviše je sramote nanio poštenim građanima srpske nacionalnosti, izjavio je Gržac. On je dodao da je dožupan Mamula trebao uputiti službenu prosvjednu notu Republici Srbiji kada je vidio što se tamo događa.


Na pitanje je li dožupan Mamula prema njihovoj ocjeni onda četnik ili eksponent velikosrpske politike, s obzirom na kontekst cijele presice, dva HDZ-ova vijećnika nisu odgovorila.Zanimalo nas je i kako komentiraju svojevremeni službeni poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je svojevremeno deklarirao kao četnik, ali Beaković i Gržac su rekli da oni to ne mogu komentirati kao županijski vijećnici. Beaković je na kraju zaključio da je dožupan Mamula osramotio Republiku Hrvatsku.