Potpisan ugovor

Županija sufinancira riječki Hospicij s 334.000 kuna

Mirjana Grce

Snimio Ivica TOMIĆ / Nl arhiva

Snimio Ivica TOMIĆ / Nl arhiva

Da bi kvaliteta palijativne skrbi u Hospiciju ostala na ovako visokoj razini potrebna nam je financijska pomoć, budući da je boravak u Hospiciju besplatan. Zahvaljujem županu i Županiji što su i ovim ugovorom pokazali da se ljubav pokazuje djelima, rekla je ravnateljica Hospicija



RIJEKA  Hospiciju »Marija Krucifiksa Kozulić«, riječkoj ustanovi za palijativnu zdravstvenu skrb Primorsko-goranska županija će ove godine financijski pomoći, sufinancirati njezinu redovitu djelatnost s 334 tisuće kuna.


Ugovor o tome danas su u sjedištu Županije potpisali Marina Medarić, zamjenica župana i s. Danijela Orbanić, ravnateljica Hospicija u nazočnosti dr. Đulije Malatestinić, pročelnice županijskog Odjela za zdravstvo i mons. dr. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa.


Dožupanica Medarić se o riječkom Hospiciju, koji je nedavno obilježio treću godišnjicu rada, izrazila kao o respektabilnoj ustanovi, zahvaljujući ravnateljici Orbanić i drugom osoblju Hospicija.




Podsjetila je da su počeci riječkog Hospicija, još uvijek jedinog takvog u Hrvatskoj, u 2011. godini kada je na planu palijativne skrbi počela suradnja Riječke nadbiskupije, koja je za Hospicij osigurala i uredila prostor u svojoj zgradi na Belvederu, PGŽ-a i Grada Rijeke koji su pak osigurali opremanje toga prostora.


Zahvaljujući na pomoći koju Županija osigurava Hospiciju, ravnateljica Orbanić je rekla da je PGŽ od samog osnutka Hospicija prepoznala važnost te ustanove koja najranjivijim građanima, a to su umirući, nastoji ublažiti bol i osigurati dostojanstven i kvalitetan život do kraja njihovog zemaljskog puta.


– Da bi kvaliteta palijativne skrbi u Hospiciju ostala na ovako visokoj razini potrebna nam je financijska pomoć, budući da je boravak u Hospiciju besplatan. Zahvaljujem županu i Županiji što su i ovim ugovorom pokazali da se ljubav pokazuje djelima, rekla je ravnateljica Hospicija.


Isto tako zahvaljujući na županijskoj donaciji Hospiciju, kao i za trogodišnje suradničko praćenje i pomaganje njegovog rada, nadbiskup Devčić je poručio da je visoka razina kvalitete usluge Hospicija plod i te suradnje.


– Drago mi je da se osnivanjem Hospicija dalo poticaj promicanju palijativne skrbi u našoj zemlji. Isto tako, drago mi je da smo se zajedno, i Nadbiskupija i Županija, Grad Rijeka i neke druge jedinice lokalne samouprave, te riječki KBC uključili u taj projekt i da surađujemo i pomažemo bolesnicima i njihovim obiteljima. U tom smislu je Hospicij dragocjena ustanova, rekao je nadbiskup.


Izrazio je nadu da će se suradnja nastaviti i podsjetio da su već 2008. s radom počeli gradski i županijski mobilni timovi palijativne skrbi koji redovito surađuju s Hospicijem i imaju sjedište pod njegovim krovom.