Press kolegij

Župan ljut zbog ceste za Marišćinu: Županija će tražiti raskid ugovora s Hidroelektrom

Marinko Glavan

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Iz odgovora Hrvatskih cesta vidljivo je da ni oni ne znaju što će biti ni kad će biti, rekao je župan Zlatko Komadina 



Primorsko-goranska županija će, ne dobije li jasne rokove i jamstva završetka radova na cesti za Marišćinu, od Hrvatskih cesta zatražiti raskid ugovora s izvođačem radova Hidroelektrom i raspisivanje novog natječaja, najavio je župan Zlatko Komadina na press kolegiju.


Županija je od investitora, Hrvatskih cesta nedavno zatražila informaciju o gradnji pristupne ceste za CZGO Marišćina, no konkretan odgovor je izostao.


Prijem kod premijera


– Iz odgovora je vidljivo da ni oni ne znaju što će biti ni kad će biti. Očito i zadnji najavljeni rokovi završetka sredinom iduće godine dolaze u pitanje. Zbog toga ćemo, ukoliko ne dobijemo točno određene rokove i čvrsta jamstva, inzistirati na raskidu ugovora s Hidroelektrom i raspisivanju novog natječaja. Lani smo smatrali da bi raskid ugovora doveo do još većeg kašnjenja, vjerujući da se Hidroelektra konsolidirala, rekao je župan.




Cesta prema Marišćini trebala je prema natječaju iz 2012. biti završena najkasnije početkom 2014. Kako ni sama zona za gospodarenje otpadom još nije proradila, jer uporabna dozvola nije izdana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, iako su postrojenja izgrađena, novinare je zanimalo hoće li župan, kako je najavljivao, pokrenuti tužbu protiv države.


– To pitanje još moramo razmotriti. Prije toga zatražit ću prijem kod premijera Plenkovića i probati s njim riješiti ovo loptanje između ministarstava i državnih tijela s uporabnom dozvolom. Samo on može ovo presjeći, rekao je Komadina.


On je čestitao novom mandataru, poželjevši njemu i Vladi uspjeh u radu, te dodao kako puno očekuje od dvojice ministara iz Primorsko-goranske županije.


Očekivanja od Vlade


– Od ministra turizma Garija Cappellija očekujem potporu projektima u turizmu, a od Olega Butkovića i njegovog megaresora očekujemo u prvom redu prometnice, poput pokretanja izgradnje autoceste prema Žutoj Lokvi, barem do zaobilaznice Novog Vinodolskog, kao i stvarni početak radova na novoj pruzi Rijeka – Zagreb, rekao je Komadina.


Sastav nove Vlade ocijenio je mješavinom stručnih osoba i političkih rješenja.


– Plenković je pokazao da je diplomat od formata, kulturno je vodio pregovore. Neka rješenja ne ulijevaju povjerenje, poput ministra znanosti. Ministrica kulture je dobro rješenje, ali je pitanje hoće li preživjeti udare desnice, kao uostalom i sam premijer, rekao je župan.