Investicija

Zračnoj luci Rijeka 20 milijuna kuna, pregovara se o tome da postane baza jedne avio-kompanije

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Butković je nakon sastanka s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, ministrom turizma Garijem Cappellijem i predstavnicima gradova i općina te turističkih zajednica, najavio snažniji investicijski ciklus u Zračnu luku Rijeka, koja, kako je rekao, dolazi na red nakon zračnih luka u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku



Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je najavio ulaganje dvadesetak milijuna kuna tijekom 2018. godine iz državnog proračuna u infrastrukturne projekte u Zračnoj luci Rijeka.


Butković je nakon sastanka s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, ministrom turizma Garijem Cappellijem i predstavnicima gradova i općina te turističkih zajednica, najavio snažniji investicijski ciklus u Zračnu luku Rijeka, koja, kako je rekao, dolazi na red nakon zračnih luka u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.


Upozorio je da ne treba promatrati samo broj putnika, jer je cargo promet u Rijeci jak, drugi u Hrvatskoj.




Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da se radi na novom avio-programu za Hrvatsku gdje će se svoje mjesto imati i zračna luka Rijeka. Izvijestio je kako se pregovara da 2019. godine Zračna luka Rijeka bude baza jedne avio-kompanije.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izvijestio je da se razgovaralo o ulaganjima u dva smjera: infrastrukturnom i putem udruženog oglašavanja.


U infrastrukturnom dijelu kratkoročno će se uložiti u uređenje zgrade i stajanke za zrakoplove, srednjoročno u gradnju pothodnika do kružnog toka pred Omišljem, a dugoročno u gradnju nove piste, rekao je Komadina.


Ustvrdio je da riječka zračna luka trenutno ostvaruje maksimalni promet s obzirom na dosadašnje oglašavanje, letove low cost kompanija i redovne linije te PSO sustav PSO. Radi se o 150.000 putnika i time se zračna luka izvukla iz gubitaka i posluje pozitivno, naveo je.


Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić kazao je da zračna luka ne može utjecati na punjenje zrakoplova te da je primjećen pad punjenja kabina u srpnju i kolovozu i što, kako je rekao, možda ukazuje da nema dovoljno smještajnih kapaciteta.


Govoreći o sustavu subvencioniranih sjedišta u zrakoplovima, istaknuo je da Rijeka dobija jedno subvencionirano sjedište na 200 stanovnika regije, a Split i Dubrovnik jedno subvencionirano sjedište po stanovniku.


»Split dobija više subvencioniranih sjedišta nego što mi imamo ukupnog prometa. Kad dobijemo ono što imaju oni, imat ćemo 350.000 putnika godišnje«, rekao je.


Ove godine do sad je u Zračnoj luci Rijeka evidentirano 145.000 putnika, a sljedeće godine se očekuje 200.000, izvijestio je Palalić.