BORBA S VANDALIMA

Znate li koliko Rijeka godišnje potroši na saniranje uništene gradske opreme i imovine

Ljiljana Hlača

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Među posljednjim slučajevima vandalizma zasigurno ulaze kompletno uništene klupice u parku na Krnjevu ispod Kauflanda



RIJEKA – Godišnje na saniranje devastirane komunalne opreme i gradske imovine na različitim lokacijama po Rijeci odlazi i do 300.000 kuna, a zasigurno je riječ o novcu koji bi se mogao i negdje drugdje uložiti.


Među posljednjim slučajevima vandalizma zasigurno ulaze kompletno uništene klupice u parku na Krnjevu ispod Kauflanda. Radi se o počinjenoj šteti koja je procijenjena na 15.000 kuna, a tu je još i devastiranje okoliša Dječjeg vrtića Maestral na Kozali, koji je uređen u sklopu programa lokalnog partnerstva.


Prekršajni nalog


Direkcija za komunalno redarstvo u 2019. godini ima evidentirano osam slučajeva oštećenja urbane opreme, a prema podacima koji su objavljeni na web stranci Grada Rijeke, tijekom ove godine izdan jedan obavezni prekršajni nalog protiv osobe koja je zatečena u ispisivanju grafita. Počinitelj je podnio prigovor protiv prekršajnog naloga te je predmet proslijeđen na daljnje postupanje Prekršajnom sudu. Inače, kazna za uništavanje komunalne imovine je 1.000 kuna.




Za sada nije pronađeno neko univerzalno rješenje kako stati na kraj da se takav trend zaustavi, no kako neslužbeno saznajemo, nadzorne kamere postavljene po gradu daju za sada najbolje rezultate. Sama pomisao da će netko biti snimljen dok devastira imovinu – nije baš ugodna.


– U Rijeci je postavljeno radi kontrole odlaganja smeća i zaštite urbane opreme sedam kamera. Riječ je o lokacijama Kačjak, Baračeva ulica, Park Mlaka, zona Bodulovo, Ulica braće Cetina, Park Pomerio, Ulica Ive Marinkovića. Sve kamere su mobilne, tako da se mogu premještati ovisno o potrebi. Na navedeno je utrošeno ukupno oko 80.000 kuna. Trenutno nije u planu nabavka novih ovakvih kamera – otkrivaju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


Najviše se, ako se sagleda neka statistika u Rijeci, uništavaju autobusne čekaonice, a njihov je popravak najskuplji, na godišnjoj razini i do 100.000 kuna. Zatim po vrijednosti šteta slijede oznake stajališta gdje je procjena štete 90.000 kuna, dok su na trećem mjestu klupe za odmor i dječje sprave na dječjim igralištima. Velik problem čine i grafiti, a grafiteri kao da najviše vole svježe uređene fasade. Bez obzira na vlasništvo, Grad Rijeka uklanja sve grafite, posebice one uvredljivog sadržaja.



Projekt postavljanja kamera radi sprječavanja i sankcioniranja nepropisnog parkiranja još nije u potpunosti zaživio jer je u tijeku postupak javne nabave



Snimanje prometa


Kamere su postavljene u Rijeci i za potrebe prometa; njih čak 14, dok najavljeni projekt postavljanja kamera radi sprječavanja i sankcioniranja nepropisnog parkiranja još nije u potpunosti zaživo jer je u tijeku postupak javne nabave. U planu je nabaviti pet kamera koje će se postaviti po centru grada. Nije poznato hoće li se znati konkretne lokacije tih aparata.w