Odsjek za povijest umjetnosti

Znanstveno-stručni skup na Filozofskom fakultetu: Razvoj srednjovjekovnih svetišta na Kvarneru

Mirjana Grce

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Na Filozofskom fakultetu u Rijeci održan je znanstveno-stručni skup »Razvoj srednjovjekovnih svetišta na Kvarneru« kojeg su organizirali Katedra za stari i srednji vijek Odsjeka za povijest umjetnosti i Centar za ikonografske studije riječkog Filozofskog fakulteta.


Izlagali su stručnjaci iz Rijeke, Zagreba i Splita Miljenko Domijan, Ana Marinković i Matko Matija Marušić, Barbara Španjol-Pandelo, Petra Predoević Zadković, Meri Kunčić, Ana Rušin Bulić, Jurica Matijević i Vesela Bizaca. Kako je objasnila prof. dr. sc. Marina Vicelja Matijašić s Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta.


Skup je organiziran u okviru projekta »Srednjovjekovna baština Kvarnera« kojeg financira riječko Sveučilište, a koji se bavi s nekoliko tema baštine na prostoru sjevernog Jadrana. Jedna od tih tema je drvena skulptura srednjovjekovlja na prostoru Kvarnera i toj je temi bio posvećen skup okupivši stručnjake koji se bave istim ili sličnim temama u različitim disciplinama povijesti umjetnosti, želeći raspraviti o nekim problemima interpretacija, ali i čuvanja, restauracije i prezentacije drvene skulpture koja je vezana za prostor svetišta na sjevernom Jadranu, objasnila je dr. Vicelja Matijašić.




– Ideja o skupu je nastala iz činjenice da se bavimo prostorom Kvarnera i da postoji čitav niz svetišta o kojima se malo zna. Okupili smo povjesničare umjetnosti, konzervatore i restauratore, kako bismo potakli dijalog između tih struka u smjeru interdisciplinarnosti i umrežavanja svih nas koji radimo slične stvari. Dalmacija i Istra su u našoj struci nekako više istaknuti, a Kvarner je kao neka mala »rupa« koju bi trebalo popuniti s novim saznanjima kojih ima, ali nisu dovoljno prezentirana. Skup naravno nije obuhvatio svu poznatu kvarnersku drvenu skulpturu srednjovjekovlja, ali otvara vrata za širu raspravu o tome, rekla je za medije organizatorica skupa dr. sc. Barbara Španjol-Pandelo s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.