(Ne)ravnopravnost

Život u dvije smjene: Briga o kućanstvu i djeci žene odvraća od karijere

Mirjana Grce

NL arhiva

NL arhiva

Istraživanje je pokazalo da većinu obiteljskih i kućanskih poslova rade žene i da uglavnom one brinu za djecu te zbog toga odustaju od karijere, a da je stanje rodne (ne)ravnopravnosti alarmantnije u privatnom sektoru pokazuje primjer PGŽ-a



RIJEKA Istraživanje provedeno na uzorku 600 zaposlenih žena koje žive u obiteljskoj ili partnerskoj zajednici pokazalo je da 83 posto obiteljskih i kućanskih poslova u Hrvatskoj rade isključivo žene, da je briga za djecu u 58 posto slučajeva isto isključivo briga žena.


Posljedice su vidljive nakon nekoliko godina u psihofizičkoj sposobnosti, i reflektiraju se i u obiteljskom i poslovnom životu žena. Zbog tolikih obiteljskih poslova oko 30 posto žena odustaje od stručnog osposobljavanja, poslovnog putovanja, doživljava sukob s nadređenim, sukob s kolegom na poslu, zato je malo žena u upravljačkim strukturama, a sve je to još poraznije u privatnom sektoru.


EU projekt


To su neki podaci koje je izdvojila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH na regionalnoj konferenciji »Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog«, jučer održanoj u Vijećnici Grada Rijeke.




Konferencija je bila dio dvogodišnjeg projekta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske i njezinih partnera – dvaju kazališta, financiranog iz REC (Rights, Equality and Citizenship) programa Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, odnosno u EU projekta »Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života«.


Takvi skupovi održani su i u Zadru, Osijeku i Zagrebu, kao što se u nekim srednjim školama, u Rijeci Ekonomskoj školi, održavaju interaktivne predstave za učenike o toj temi. Na riječkoj konferenciji bilo je riječi o problemima žena na tržištu rada, njihovoj preopterećenosti u obitelji zbog čega vrlo često trpi njihova karijera, kao i o mogućim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života. Na tom tragu izlagalo je više stručnjaka – na okruglom stolu »Redistribucija obveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje« i na seminaru »Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog – prednosti/izazovi?«.


Javni servisi


Višnja Ljubičić je, među ostalim, istaknula da se apostrofirane probleme projektom želi osvijestiti, da žele po tom pitanju raditi i s poslodavcima, da se puno može učiniti i na lokalnoj razini otvaranjem ili subvencioniranjem javnih servisa kao što su jaslice, dječji vrtići i dnevni boravci za djecu te dnevni boravci za starije osobe – servisa, koji mogu pomoći bolje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života.


– U upravi Primorsko-goranske županije ne radimo razliku između žena i muškaraca što se tiče radnih prava. Plaće su iste, većina zaposlenih su žene, sedam od jedanaest pročelnika su žene. Nastojimo to prenijeti u naše ustanove i trgovačka društva. Problem rodne ravnopravnosti i opterećenja žena više je u privatnom sektoru. Tu se treba dosta toga poraditi.


Sve polazi od kuće, obitelji i obrazovanja, kako odgojimo djecu, tako se kasnije ponašaju u javnom i poslovnom životu – poručio je primorsko-goranske župan Komadina, dok je dogradonačelnik Rijeke Marko Filipović, među ostalim, izdvojio da se svi osobno, u obiteljima i kao zajednica i dalje trebamo truditi oko ravnopravnosti spolova.