Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Protiv izgradnje

Živi zid očekuje referendum: LNG terminal – estetska, ekološka, energetska i ekonomska bomba

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2019. u 20:19 2019-02-07T20:19:28+01:00

RIJEKA   Živi zid PGŽ-a  protiv je izgradnje bilo kakvog LNG terminala u Omišlju jer je takvo postrojenje ekološka, energetska, ekonomska i estetska bomba.

- Krk je naš najveći otok i broji milijune noćenja, a LNG terminal bi sve to mogao ugroziti. Očito je da Vlada zastupa strane interese i interese stranih korporacija. Podsjetio bih da je Županijska skupština bila protiv ovog projekta, kao i Općina Omišalj. Prikupljeno je 19.000 potpisa protiv. A Vlada sve to ignorira i kvalificira se kao neprijatelj demokracije. Očekujemo da Županijska skupština raspiše referendum kako bi se stanovnici izjasnili o projektu LNG terminala – izjavio je koordinator Živog zida PGŽ-a Antonio Dražović. Dodao je da je svojevremeno Ministarstvo zaštite okoliša dalo negativno mišljenje za korištenje klora u procesu prerade jer je riječ o pogubnoj metodi za okoliš.

– A sada resorno ministarstvo daje pozitivno mišljenje. Osim toga, za pristanište za ovaj projekt bi se trebalo minirati 12.000 kvadrata morskog dna i ukloniti 8.000 kubika kamena. Za projekt čija je trajnost 10 godina. Država, HEP i Ina su se obvezali da će iznijeti ovaj projekt. I zato će nam cijena struje porasti. Jer, kako će drugačije taj projekt uspjeti kada postoji zanimanje za samo 20 posto takvog plina – naglasio je Dražović.

Borna Buzarinov kazao je da su sve zemlje iz okruženja nezainteresirane za američki ukapljeni plin i da će ruski plin doći plinovodom do južne Europe.
– Zato ovaj projekt nije ekonomičan, a negativno će utjecati na turizam. Cijena plina će narasti do 30 posto. Mi smo jednostavno protiv LNG terminala, bio on morski ili kopneni – pojasnio je Buzarinov.
Vlado Strinavić podsjetio je na ekološke katastrofe koje su prouzročili LNG terminali te je uvjeren da bi realizacija projekta na Krku pospješila iseljavanje mladih ljudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu