Kandidat za potpredsjednika SDP-a Rijeke

Željko Jovanović: Zastupnici su potrebni za uspjeh od Korza do Iblera

Tihana Tomičić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Nitko od aktivnih političara u SDP-u nema dulji staž od mene, i to dovoljno govori. Neka pati kome smeta. Ne pristajem da se u nečijoj sobi odlučuje u ime svih članova SDP-a. Onda nam ne trebaju izbori



Nakon umirovljenja Vladimira Šepčića, odlaska Slavka Linića, preseljenja Zlatka Komadine u Opatiju i odluke Vojka Obersnela da se ne kandidira za šefa riječkog SDP-a, Željko Jovanović ostao je jedini riječki SDP-ovac »teškaš« koji je svih 28 godina u vodstvu SDP-a Rijeka. Iako su to neki očekivali, nije se kandidirao za Obersnelova nasljednika, ali je njegova kandidatura za potpredsjednika izazvala tektonske poremećaje u tzv. mirnoj tranziciji koja je bila zamišljena.


Protukandidat za potpredsjednika SDP-a Rijeke poručio vam je da se SDP Rijeke ne može voditi iz Zagreba?


– Kad jedan od kandidata da intervju u kojem bi trebao predstaviti sebe i svoje ideje, a u tom intervjuu sam ja spomenut i u naslovu, i u podnaslovu, i u tekstu čak 10 puta, onda to sve govori o tom kandidatu, pa vas molim da se fokusiramo na srž – kako osigurati da SDP u Rijeci i PGŽ-u, a to znači i u Hrvatskoj, bude snažniji, proaktivniji i prepoznatljiviji, jer u SDP-u Rijeke i PGŽ-a sigurno možemo bolje. Bez pisanja šalabahtera, klijentelističkog dogovaranja pod krinkom nekakve mirne tranzicije i raznih tabora kojima je jedini cilj doći do neke fotelje ili funkcije.




Zašto ste uvijek u središtu konflikta, to obilježava i vaše političko djelovanje tu u Rijeci, ne samo u Saboru?


– O mojoj konfliktnosti govore oni koji me uopće ne poznaju. Ali da, potpuno sam konfliktan u borbi s kriminalom, korupcijom, nepotizmom i klijentelizmom u svim, pa i SDP-ovim redovima. Ne mogu se pomiriti s pljačkašima hrvatskih građana ili izdajnicima iz redova koalicijskih partnera, poput HNS-a. Iskreno, moja najveća frustracija je što raznorazni ljudi uzimaju sebi pravo da pljuju po meni i mom radu bez argumenata. Gnusni napadi iz redova konzervativne desnice, »u ime obiteljaških katotalibana« ili nogometne mafije nisu me nikad pokolebali. A i kolege iz moje stranke koji misle da će napadima po meni ostvariti nekakav osobni izborni uspjeh, varaju se.


Interes stranke


Zašto se jednostavno niste kandidirali za nasljednika Vojka Obersnela, to se očekivalo.


– Ne mogu poreći da nisam razmišljao da se nakon povlačenja kolege Obersnela kandidiram za predsjednika GO SDP-a Rijeka, ali odustao sam od toga u trenutku kad je u Gradskom vijeću Rijeke prošle godine SDP došao u jednu čudnu pat-poziciju, pa sam procijenio da je za jačanje SDP-a u Rijeci u iduće četiri godine vrlo bitno da na njegovu čelu bude netko tko direktno sudjeluje u kreiranju i provedbi gradskih politika kroz izvršnu i predstavničku vlast. Dakle, odustao sam u interesu stranke i socijaldemokracije u Rijeci. To sam i javno komunicirao, pa su nekakve poruke koje mi se šalju preko vašeg lista da se riječki SDP ne može voditi iz Zagreba potpuno promašene. Uostalom to nije ni točno, u drugačijim vremenima Vladimir Šepčić, kao saborski zastupnik, vodio je vrlo uspješno riječki SDP. I Obersnelovo nasljeđe koje ostavlja iza sebe je u biti sve ono što mu je ostavio Šepčić, bez ikakve nadogradnje. Stoga, običan kontinuitet u tzv. mirnoj tranziciji na koju se neki pozivaju nije SDP kakav nam treba. SDP Rijeke može bolje od toga.



Vaš je trenutni problem što ste »milanovićevac«, a danas stranku vodi Davor Bernardić. – Ja sam SDP-ovac. Iako se nakon 1992., nakon saborskog mandata u prvom višestranačkom Saboru, nisam planirao baviti profesionalno politikom, ipak sam 2007. godine na poziv Zorana Milanovića prihvatio biti dio SDP-ova tima koji je nudio drugačiju sliku Hrvatske. SDP je sa Zoranom dobio polet koji smo danas s Bernardićem izgubili. Loše vodstvo uzrokuje letargiju i rezignaciju članstva, a dobro vodstvo budi strast i energiju. Trenutno u SDP-u nedostaje strasti i energija, ali jednako tako i međusobno povjerenje i iskreni razgovor. Često nas se optužuje da je klub zastupnika u Saboru protiv Bernardića, ali to je potpuno krivo – mi jedva čekamo da nas se liderski povede u bespoštedni fajt s ovim lopovskim HDZ-om.


Tipični uhljebi


Kad smo kod Gradskog vijeća, HNS-ovi vijećnici su upravo spasili SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću i ovih dana bit će potpisana koalicija.


– Što se Gradskog vijeća Rijeke tiče, ne mogu se pomiriti s izdajnicima iz redova koalicijskih partnera, poput HNS-a. To je za mene sramotna stranka zbog koje mi se gadi što se bavim politikom gdje god su HNS-ovci akteri koji nešto odlučuju, i to na svim nivoima gdje participiraju u vlasti, od Grada Rijeke do Vlade RH. To su tipični uhljebi i nikad ne bih pristao na koaliciju s njima nakon što su spasili Plenkovića, a izdali SDP i sve birače koji su im omogućili ulazak u Hrvatski sabor. Ako mene pitate, SDP na izbore napokon mora izlaziti sam bez raznoraznih uhljeba i klijentelista poput HNS-a koji bi bez SDP-a gradsku vijećnicu, županijsku skupštinu ili sabornicu gledali samo na televiziji.


Najviše vas se napada jer ste kao zastupnici »otuđeni« od baze.


– Floskule bez kraja i granica. Moji kontakti s građanima su svakodnevni. Postavio sam najviše zastupničkih pitanja Vladi o problemima i u ime građana Rijeke i PGŽ-a. Prošećimo zajedno Korzom da se uvjerite o floskulama o mojoj otuđenosti. Smatram da je upravo dobitna kombinacija da među potpredsjednicima budu i saborski zastupnici, jer se na taj način gradi vertikala uspjeha. Uz nove snage, riječki i primorsko-goranski SDP moraju imati i u javnosti prepoznatljive političare. To je i moj motiv kadidature za potpredsjednika. Među ostalim, uz Gordana Marasa i dalje sam najaktivniji SDP-ovac i među 10 najaktivnijih zastupnika Hrvatskog sabora ukupno. Nitko od trenutno aktivnih političara u SDP-u Hrvatske nema duži staž od mene. I to dovoljno govori. Neka pati kome smeta. Ne pristajem da se u nečijoj sobi odlučuje u ime svih članova SDP-a. Onda nam ne trebaju izbori.


»Bedem ljubavi«


Je li Vuk Prica vaš kandidat za predsjednika?


– Smiješne su to intrige onih koji očito bez šalabahtera ne mogu proći ni na jednim izborima. Pozdravljam kandidaturu kolege Price, jer je svojim potezom pokazao da je odgovoran političar koji misli svojom glavom i želi riječkom SDP-u najbolje. Pa prošlo je vrijeme partijskih komiteta odakle se direktivom i dekretom određivalo tko će biti predsjednik, potpredsjednik ili član predsjedništva. Zahvaljujući Vuku Prici izbori za predsjednika riječkog SDP-a su prava prilika da motiviraju članstvo da svi izađu na izbore i da odluče jesu li za kontinuitet i dirigirani izbor šalabahter demokracije koja je i dovela SDP Hrvatske u slijepu ulicu, čemu je ekipa oko Bernardića sa svojim »bedemom ljubavi« najbolji primjer .


Je li SDP Rijeke i PGŽ-a previše oslabio?


– SDP Rijeke je poput uspavane ljepotice, a SDP PGŽ-a poput zapuštenog cvjetnjaka. Gradski vijećnici, članovi Skupštine i saborski zastupnici timskim radom moraju pokazati da je SDP najjači i da može najkvalitetnije zastupati i boriti se za interese svih građana, bez obzira na političku pripadnost. Primjer rasprave o LNG terminalu to najbolje potvrđuje. A ovi lokalni unutarstranački izbori najbolji su način da se rad SDP-a u Rijeci i PGŽ-u malo modernizira, da se SDP Rijeke razbudi iz sna u kojem je dijelom i zbog nedostatka kvalitetne konkurencije. Rijeka i PGŽ moraju biti motor novog pametnog razvoja – to je moj program.