Usavršavanje

Žele savladati nacionalna jela, ali bi rado i u Dubai

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Jedinstveni program usavršavanja pohađa 12 polaznika, a svi se nadaju da će njihova edukacija završiti boravkom u Dubaiju, budući da je za najboljeg od njih osigurana praksa i smještaj u luksuznom hotelu Miramar Al Aqah Beach Resort



RIJEKA  Nakon prve generacije wellness kuhara, krajem svibnja s riječkog Narodnog učilišta izaći će i prva generacija nacionalnih kuhara. Riječ je jedinstvenom programu usavršavanja za kuhara specijalista nacionalne kuhinje kojeg pohađa 12 polaznika, a sastoji se od 250 sati teorijske i praktične nastave.


Program je nastao u suradnji s dugogodišnjim šefom kuhinje najvećeg opatijskog hotela Adriatic Sašom Bešlićem koji je prošle godine stekao i certifikat Master Chef od World Master Chef Society sa sjedištem u Londonu, a ujedno je i viši član Kuharskog saveza Dubaija i sudac na međunarodnim natjecanjima u Dubaiju, Qataru i Egiptu.


Upravo pod njegovim vodstvom budući specijalisti nacionalne kuhinje već mjesecima ovladavaju izradom nacionalnih specijaliteta u kojima se, kaže Bešlić, poštuje izvornost, ali se ujedno prate i najnoviji gastronomski trendovi.


  – Riječ je o sasvim novom pristupu nacionalnim jelima koja se mogu prilagoditi ugostiteljskim objektima svih kategorija, od konobe do hotela s pet zvjezdica. Pored teorijskih nastavnih cjelina područja ekonomije i nauke o prehrani, najveći naglasak je na vježbama kuharstva i proširivanju novih znanja suvremene gastronomije. Osim kompletnog svladavanja nacionalnih specijaliteta, cilj je obučiti polaznike i svim zahtjevnostima modernih kuhinja, kako u a la cartu, tako i u pansionu, uz savladavanje kuhinjske administracije i organizacije rada. Naime, kroz program se obučavaju za rukovodeće pozicije u kuhinjama, pojašnjava Bešlić.    

Svi bi u Dubai




Sadržaji koje polaznici slušaju nadogradnja su u odnosu na njihovo dosadašnje srednjoškolsko obrazovanje, a neki njima poznati sadržaji obrađuju se na višoj razini ili pak pomoću nekih drugih tehnoloških postupaka. Samo dio onoga čime će do kraja edukacije, koja im se upisuje i u radnu knjižicu, polaznici ovladati, su pripremanje jela regionalnih hrvatskih kuhinja, hrvatskih slastica, svečanih banketnih menija, nacionalna jela u modernoj a la cart kuhinji, prezentacija ponude i tanjura te kuhinjska artistika, odnosno carving voća i povrća.


  Ono što je zajedničko svim polaznicima, je da raspolažu s iskustvom rada u kuhinji te da se svi odreda nadaju da će njihova edukacija završiti boravkom u Dubaiju. Naime, za najboljeg od njih u suradnji s The Emirates culinary guild osigurana je praksa i smještaj u luksuznom i nagrađivanom hotelu s pet zvjezdica Miramar Al Aqah Beach Resort.


  – Edukacija u Dubaiju može trajati tri tjedna do tri mjeseca, ovisno o želji polaznika, a onaj tko bude izabran imat će osiguran besplatan smještaj i hranu, kao i trening u hotelu te mogućnost obuke u najmodernijoj gastronomiji na svijetu, najavljuje Bešlić.


  Upravo je ta obećana edukacija u Dubaiju za neke od polaznika bila dodatni poticaj da se usavrše u nacionalnoj kuhinji no, kako kaže Ante Štorić, i bez toga bio bi se prijavio za usavršavanje.      


Po završetku programa usavršavanja za kuhara specijalista nacionalne kuhinje, sve polaznike očekuje i završni ispit, a on će se, najavljuje ravnateljica Narodnog učilišta Heni Strčić, odvijati pred potencijalnim poslodavcima kako bi im se pokazalo što se kroz program može naučiti. – Pojedini su hoteli već iskazali interes da se upoznaju s kuharima. U planu nam je iduće školske godine nastaviti s programom, ali i organizirati kraće programe iz područja gastronomije za građane, kaže Strčić.



Šefica na usavršavanju


– Lani sam završio srednju školu i želio sam nešto novo naučiti. Nešto više od onoga što škola nudi. Zadovoljan sam onime što sam dosad naučio, posebno kada je u pitanju dekoracija, ali i kako završiti ili započeti neko jelo. Smatram da je dodatno obrazovanje bitno, kaže Štorić.


  Za razliku od njegovog jednogodišnjeg kuharskog staža, Suzana Juras broji već 25 godina rada u ugostiteljstvu, a za usavršavanje se odlučila jer želi biti u korak s vremenom.


  – Završila sam i usavršavanje za wellness kuhara. Inače, po struci nisam kuharica, već trgovac, ali to nikada nisam radila. Pripadama četvrtoj generaciji ugostitelja u obitelji i bavim se ugostiteljstvom već 25 godina. Ono što bih nakon ove edukacije voljela, je raditi u manjem ugostiteljskom objektu. Probala sam raditi u hotelu, no nije mi se dopalo, to je sasvim drugačiji način rada. Najviše želim usavršiti moderno serviranje jela, ali i potvrditi svoja znanja koja sam kroz godine stekla, priča Juras.


  S par godina manje staža u kuhinji, točno 17, Marini Ćosić s Malog Lošinja dolazak na Narodno učilište prva je dodatna edukacija na koju ju je poslao poslodavac. – Šef sam kuhinje restorana Lošinjske plovidbe. Oduševljena sam specijalizacijom i nije mi problem ni to što na nastavu dolazim s Lošinja. Ekipa je odlična, a od profesora se zaista može jako puno toga naučiti, zaključuje Ćosić.