Tko će graditi stanove

Zbog previsokih ponuda poništen i drugi natječaj: Upitna gradnja POS-ovih stanova na Martinkovcu

Damir Cupać

ILUSTRACIJA: arhiva NL

ILUSTRACIJA: arhiva NL

U novom postupku javne nabave Radnik iz Križevaca dostavio je ponudu nešto manju od 34 milijuna kuna bez PDV-a, CGP d.d. Novo Mesto od oko 34,2 milijuna kuna, te GP KRK 36,2 milijuna kuna



RIJEKA – Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke poništila je i drugi natječaj za izbor izvođača radova koji je trebao graditi stanove na Martinkovcu. Iako su ti stanovi trebali biti već useljeni, još uvijek se ne zna ni tko će ni kada će ih početi graditi. Natječaj je poništen zbog toga što su stigle ponude koje su veće od iznosa koji je APOS osigurao za gradnju.


Projekt POS Martinkovac uključuje gradnju dvije višestambene građevine s ukupno 92 stana s pristupnim putovima, parkirnim mjestima, garažom od 20 parkirnih mjesta, te uređenjem okoliša.


– Krajem 2015. godine dostavljene su ponude Radnika iz Križevaca od 31,4 milijuna kuna, Novotehne iz Rijeke koja je iznosila oko 4.000 kuna više, Nexe gradnje iz Našica od 33,2 milijuna kuna, te GP Krka i SGP Graditelja od 37,1 milijuna kuna.




Budući da je procijenjena vrijednost postupka nabave, sukladno projektnoj dokumentaciji određena u iznosu od 24,8 milijuna kuna iznos bez PDV-a, a cijene pristiglih ponuda su bile značajno veće od projektnim troškovnikom predviđenih, predmetni postupak javne nabave je 24. veljače 2016. godine poništen, a od projektanta je zatraženo da izvrši izmjene u projektu s ciljem pojeftinjenja projekta. Projektant je pristupio racionalizaciji projektnih rješenja, te su izvršena dodatna geomehanička ispitivanja kako bi se dobilo više podataka.


Nakon izvršenih izmjena projekata i troškovnika radova, te dobivanja pravomoćne građevinske dozvole, ponovno je 14. rujna 2016.godine pokrenut novi postupak javne nabave, izjavio je ravnatelj APOS-a Grada Rijeke Vladimir Benac.


Odstupanje cijena


U novom postupku javne nabave procijenjene vrijednosti 25,6 milijuna kuna za kojeg su osigurana sredstva u iznosu od 32 milijuna kuna koji je vođen sukladno odredbama važećeg Zakona o javnoj nabavi, pristigle su tri ponude zainteresiranih gospodarskih subjekata. Radnik iz Križevaca dostavio je ponudu nešto manju od 34 milijuna kuna bez PDV-a, CGP d.d. Novo Mesto od oko 34,2 milijuna kuna, te GP KRK 36,2 milijuna kuna.


– Uvidom u ponuđene cijene sva tri ponuditelja utvrđeno je da je unatoč racionalizaciji projektnih rješenja ponovno došlo do znatnog odstupanja cijena u odnosu na one koje je projektnim troškovnikom predvidio projektant Capital ing d.o.o. Zagreb. Budući da su cijene pristiglih ponuda značajno veće od projektnim troškovnikom predviđenih, APOS, kao obveznik primjene Zakona o javnoj nabavi, je poništio i ovaj postupak javne nabave.


Procijenjena vrijednost nabave temeljena je na projektnoj dokumentaciji i pripadajućem troškovniku radova izrađenom od tvrtke Capital ing d.o.o. Zagreb, koji sa učinjenim izmjenama projekta nije uspio u svom pokušaju racionalizacije projekta. Projektantu je upućena dokumentacija dobivena na javnom nadmetanju, kako bi mogao sagledati sve potrebne elemente i eventualno dodatno racionalizirati projekt. Nastojat će se što više zadržati dostignuti standard u izgradnji stanova, ali istovremeno je nužno uvesti određena pojeftinjenja izgradnje, u smislu jednostavnijeg oblikovanja građevina i drugih zahvata, pojašnjava Benac.


No, ključno je pitanje kada će se taj posao privesti kraju i kada će početi gradnja, tim više što je Grad Rijeka već izdvojio proračunski novac za gradnju pristupnih cesta i prateće infrastrukture.


Preprojektiranje građevina


– Konačnu odluku i način na koji će se izvršiti racionalizacija i preprojektiranje građevina, projektant će odgovoriti po izvršenoj detaljnoj analizi, nakon čega će se ocijeniti potreban rok za izmjenu projekta, kao i datum raspisivanja novog nadmetanja. Ukoliko projektant ipak ne iznađe mogućnost ponovne racionalizacije i pojeftinjenja ovog projekta, od predmetne lokacije na Martinkovcu se neće odustati, već će se pristupiti izradi potpuno novog projektnog rješenja, s ovim ili nekim drugim projektantom.


Što se tiče pristupnih cesta, čija je izgradnja u tijeku, u funkciji su cijelog naselja na Martinkovcu koje se u toj zoni tek formira, a dio kojeg su i ove dvije POS-ove zgrade na planom predviđenim lokacijama. Izgradnja pristupnih cesta i cjelokupne komunalne infrastrukture, preduvjet je razvoja cijelog ovog područja na kojem je već započela izgradnja i drugih objekata, uključujući i 110 kilovoltnu trafostanicu Zamet, kaže Benac.


Očito je da u ovom trenutku nitko ne može predvidjeti kako će se i kada raspetljati priča oko gradnje stanova na Martinkovcu koji su trebali biti pozitivan primjer gradnje na atraktivnoj lokaciji za cijenu koja je trebala iznositi oko 8.400 kuna po kvadratu. Lista kupaca postoji, ali ljudi će se očito načekati dok dobiju ključeve. Valja podsjetiti da je isto tako lokacija na Donjoj Drenovi trebala krenuti 2008. godine, a čekalo se pet godina na početak gradnje, dok su ključevi podijeljeni tek 2015. godine.


Iskustvo toga projekta i onoga na Hostovom bregu svjedoči da su radovi nekvalitetno izvedeni, da nedostaci još uvijek nisu otklonjeni pa je upitno kakva će biti kvaliteta stanova na Martinkovcu nakon izmjene projekta. No, u APOS-u tvrde da rade na novim lokacijama, a one su na Hostovom bregu, te također na Martinkovcu, a u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te izrada potrebnih analiza.