Najglasnija manifestacija

Zazvonile stotine zvona na Grobnišćini

Andrej Petrak

Foto. I. TOMIĆ

Foto. I. TOMIĆ

Od svih grobničkih manifestacija, Grobnišćina zvoni je najglasnije, može s velikom sigurnošću reći svaki onaj koji se proteklog dana zatekao uzduž i poprijeko rute kojom su zvončarske skupine ovoga kraja stvorile još jedan jedinstven doživljaj za sudionike, gledatelje, djecu i odrasle



ČAVLE – Stotine zvona odjekivalo je ove nedjelje po čavjanskim mjestima u okviru jubilarnog, 15. izdanja Grobnišćina zvoni. Od svih grobničkih manifestacija, Grobnišćina zvoni je najglasnija, može s velikom sigurnošću reći svaki onaj koji se proteklog dana zatekao uzduž i popreko rute kojom su zvončarske skupine ovoga kraja stvorile još jedan jedinstven doživljaj za sudionike, gledatelje, djecu i odrasle.


Pozivu organizatora i domaćina, Grobničkih dondolaša, ove su se godine odazvali Zametski zvončari, Kukuljanski zvončari, Munski zvončari, Halubajski zvončari, Crnoluški pesniki, Žejanski zvončari i Griški krabunosi. Tradicionalna smotra zvončara održava se naizmjenično jedne godine u Čavlima, a druge u Jelenju. Ove godine red je bio na Čavlima, pa su pokrovitelji manifestacije bili Općina i Turistička zajednica općine Čavle.



“Na hodeć”




Osam skupina već izjutra se okupljalo kod sportske dvorane u Mavrincima, odakle su se uputili na prijem predstavnika grupa kod načelnika općine Čavle Željka Lambaše. Početak povorke bio je zakazan točno u podne kod kafe bara Pul male, a zvončarske skupine potom su »na hodeć« krenule prema prvoj štaciji kod buffeta Pomorac, putem zvonili jednim, tri ili više zvonaca, pa oduševili brojne prisutne zvončarskim kolom, pritom tjerajući zle sile i prizivajući proljeće. Raspoloženje je i ove godine bilo odlično, kako među sudionicima, tako i među gledateljima, koje zvončari izmame na ulice i zabavljaju zvonjavom stotina zvonaca.



Griški krabunosi svojim kostimima govore nam kako su što ružniji to bolji. Elena Dika i Tara Krajačić objašnjavaju kako krabunosi na sebe najradije nabace što više starih stvari, od kožuha, preko rogova do prepariranih životinja, sve što mogu dohvatiti. Za pojas zataknu zvono i bršljan, a najvažnije im je očuvati i pratiti stare običaje. Očuvanje tradicije važno je i Žejanskim zvončarima, koje na pohodima već godinama prati Zvjezdana Mičetić.



– Naša tradicija je duga puno let, a imamo i puno miće dice, da nam se običaj ne zatare – rekla je Mičetić.


Povratak korijenima


Od buffeta Pomorac povorka se uputila prema domu kulture u Čavlima. Sve u svemu, Grobnišćina zvoni i ove je godine uspjela u svojem cilju okupljanja zvončarskih grupa i pokazivanju užanci i kulturne tradicije jedinstvenog zvončarskog narodnog običaja.



Svaka skupina je specifična, pa tako primjerice Žejanski zvončari među prvima počinju sa zvonjavom, još na blagdan Sveta tri kralja, Halubajski zvončari priznato su nematerijalno kulturno dobro s UNESCO-ve reprezentativne liste, dok pak Crnoluški pesniki iz Crnog Luga zlo i zimu tjeraju malim zvonima i velikim palicama, kojima udaraju u pod, čuvajući i održavajući trostoljetnu tradiciju najstarije goranske karnevalske skupine. Domaćini, Grobnički dondolaši, u svom mimohodu idu u paru jer, kako kažu, i u životu moraš imati prijatelja, a krug formiraju krećući se u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, simbolizirajući povratak u neka davna vremena, povratak svojim korijenima.