Po stareh puti

Zazvonila zvona na Zvoneću: Rukavački zvončari krenuli u tradicionalni pohod

Slavica Bakić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

U svim mjestima kroz koja su prolazili i zvonjavom iskazivali snagu, čvrstoću i izdržljivost, mještani su ih dočekivali nudeći im okrjepu i domaće pusne specijalitete. Sve do Pepelnice odjekivat će zvončarska zvona matuljskim krajem, rastjerujući sve zle sile i prizivajući kraj zime i početak proljeća



MATULJI Sunce je u nedjeljno jutro obasjalo Rukavac. Temperatura se u termometrima »držala« oko nule, ostaci snježnog pokrivača još su se nazirali u sjenovitim kutovima, ali na zimu jučer nitko nije mislio. Zvonilo je sa svih strana, na »Kinkelovemu taracu« odjekivala je glazba i brujali uzbuđeni glasovi. Davale su se posljednje upute, brojalo tko je došao, a tko nije.


Na ravni pred zgradom Zvonačarske muzejske zbirke i duž ulice okupilo se mnoštvo mještana svih dobi, a osobito su uzbuđeni bili Niko Bagarić, Nino Mohorovičić, Antonio Cetina i Josip Ivanić. Iako u nogama već imaju podosta kilometara što su ih prevalili pod zvončarskim maskama kao »mići zvončari«, danas je za njih veliki dan – prvi put krenut će na cjelodnevni pohod na Zvoneće sa svojim očevima. »Lepo i moćno«, tako se, kažu sva četvorica, osjećaju uoči pohoda i ne brinu zbog hoda dugog dvadesetak kilometara pod zvonima i ovčjom kožom, teretom teškim 15-ak kilograma.


Točno u 9 sati 35 mladića i zvončara s podužim stažom, te njihova pratnja s »baricama« u kojima se nalazi nužna okrjepa, krenulo je »po stareh puti« tradicionalnom stazom što vodi preko Biškupi, Kuželi, Zdemer, Kriva, Škarpana, Gašpari, Zvoneća, Zaluki, Brešca, Mučićeve ravni, Jurdana i Jušića, pa opet natrag do Rukavca. Sve do izlaska iz Rukavca pratili su ih brojni mještani. U svim mjestima kroz koja su prolazili i zvonjavom iskazivali svoju snagu, čvrstoću i izdržljivost, mještani su ih dočekivali nudeći im okrjepu i domaće pusne specijalitete. Oko podneva marendali su na šterne u Škrapni, a oko 15 sati pojeli su pravi zvončarski obed u Mučićevoj ravni, a onda nastavili dalje da bi se u večernjim satima vratili doma, u Rukavac.




Sve do Pepelnice odjekivat će zvončarska zvona matuljskim krajem, rastjerujući sve zle sile i prizivajući kraj zime i početak proljeća. Nakon Rukavačkih zvonara, u svoje će pohode sljedećih vikenda i Frlanski pa Zvonejski, pa zvončari Vlahovega brega, Mučićeveh zvončari te zvončari iz Brguda i Brežanski zvončari. Mići zvončari zvonit će u subotu, 11. veljače, na Brgudu, a na pusnu subotu svi će se okupiti u Matuljima na tradicionalnoj, 22. po redu Zvončarskoj smotri. Oni koji će ih pratiti kroz objektive fotoaparata moći će sudjelovati i u foto natječaju pod nazivom »Zvončar u fokusu«, koji je organizirala Općina Matulji na čijim se web stranicama mogu pronaći i uvjeti sudjelovanja.