Gušti su gušti

Završen “Kobasica open”: Najbolju i kuhanu, i pečenu kobasicu pripremio Željko Crnić

Slavica Mrkić Modrić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Sedmi put, u organizaciji Turističke zajednice Općine Čavle i buffeta »Pomorac« na Čavlima se birala najbolja kobasica. Osim Kosteljanina Crnića, slavili su i Željko Blaželjković, Rajko Bralić, tajnoviti Zagi, Ladislav Mohorić i Klaudio Debeuc 



Njezino veličanstvo kobasica, sedmu godinu zaredom dokazala je da unatoč modernim trendovima koji ne zaobilaze ni gastro sferu našega života izaziva veliko zanimanje jer da je tomu suprotno ne bi u čavjanskom buffetu »Pomorac« bilo ni toliko ljudi, ni toliko natjecatelja, niti toliko veselja koliko ih je u tri i pol sata dugom programu nesvakidašnje manifestacije tradicionalnog predznaka nazvane »Kobasica open« zabilježeno u subotu uvečer.



    Žiri koji bira najbolju kobasicu, neovisno bila ona kuhana ili pečena svaku ocjenjuje u četiri kategorije, odnosno boduje njezin okus, strukturu nakon obrade, začinjenost i izgled. 


    – Ni to lako. Moraš se te komponente zet va obzir i onda donest konačnu ocjenu. Tri od nas zaduženo j’ za kuhane, a tri za pečene kobasice. ča j’ bitno za imet dobru kobasicu? A čuda toga. Ovisi je ju ta neki ki se j’ prijavil na natjecanje, a mi nimamo pojma čigova j’ kobasica va pijatu aš nan se stižu pod rednin brojen, sušil na bure, dimil ili j’ kombiniral. Onda j’ jako bitno i je kobasica dimljena z šmrikun, bukvun… Cela filozofija, pojasnio je Nikola Vrančić Kolja. 




    A kakva je bila natjecateljska ponuda? 


    – Bolja leh je lani. Natjecatelji su pokazali veliki talent za spravljanje kobasic. najbolje j’ reć da j’ žiri više nego zadovoljan, a za iskreno reć leh jedna od devet ni bila bog zna ča, kratko i jasno reče Damir Begić.



»Kobasica open«, događanje što ga je prije sedam godina osmislila Turistička zajednica Općine Čavle, a imenovao ga ondašnji direktor Živko Šupak, u povijest će biti upisano kao događanje na kojem se 2015. godine natjecalo devet samoukih kobasičara, a njihove je »uratke«, tj. kobasice, u kuhanoj i pečenoj varijanti ocjenjivao šesteročlani žiri.  

Teci, kuhaj, peci


A proces je tekao na sljedeći način – Grozdana Rak, alfa i omega »Pomorca«, suorganizatora ovog neuobičajenog nadmetanja i Gordana Gržetić, predsjednica TZO-a Čavle naradile su se na »prijemnom i pripremnom« punktu na koji su natjecatelji – Vinko Jelovica, Rajko Bralić, Ladislav Mohorić, Željko Blaželjković, Željko Crnić, tajanstveni Zagi, Igor Čargonja, Klaudio Debeuc i Petar Bledov donijeli kobasice vlastite izrade koje su nakon popisivanja, tj. dobivanja rednog broja kretale u smjeru roštilja, odnosno padele za kuhanje kojima su upravljala dva vrhunska »kobasicachefa« – Radoslav Rak i Ivan Broznić.


Nakon njihove stručne obrade kobasice su servirane žiriju u sastavu Damir Begić, Alen Kojić, Nikola Vrančić Kolja, Ivan Jagičić, Željka Frlan i Bojana Maršanić. Da bi svekoliko pučanstvo natiskano u i ispred »Pomorca« imalo pregled igre, pobrinuo se Frenki Fućak, nadaleko i naširoko poznati i priznati Grobnički dondolaš, a za glazbenu podlogu Trio M kojem su usred fešte došli u potporu ravnogorski Ausswinkl muzikanti. O »muvingu« oštarijom i o svekolikoj žeđi i želje za kobasicama i kapuzom, odnosno zarebrnikom i kapuzom najviše bi mogle ispričati hitre noge i spretne ruke konobarica »Pomorca«, jer napojiti i nahraniti brojne posjetitelje »Kobasica opena 2015« možda je bio i najteži zadatak te subotnje grobničke noći.



Na grobničkom kobasičarskom samitu svoje predstavnike su imali Gorski kotar, Vinodolska općina, dakako cijela Grobnišćina, ali Liburnija, Kastavština, kao i mjesta bakarskog prstena. Među natjecateljima bio je i jedan pristigao iz Berlina. A kako su se zabavili? 


    – Ma bila j’ to prava domaća večer. Ste čuli kad su nan zasopli »Moj Kastav«? Boris (Sušanj op.a.) i ja smo kuntenti, komentirao je Branko Jani Kukurin »Belići šešnajst«. 


    Marini je večer bila prekrasna jer nije sadržala ni p od politike, a Zlobinjaru Tomiću zato jer je bila raspjevana. 



Pristigli su ljubitelji kobasica iz cijele Primorsko-goranske županije, pa su se u »Pomorcu« tako milozvučno miješali svi idiomi čakavice s primjesom goranskog miksa čakavskog i kajkavskog govora, a glazbeni repertoar bio je šarolik. Glazbenicima nikakva muka jer takav mješoviti zbor kakav su oni imali, e, takav bi poželio svaki band na svijetu.


   


Ki ima najbolju?


A onda je nakon puna tri i pol sata neizvjesnosti konačno došao taj prelomni trenutak ili kako reče F. F., tj. Frenki Fućak – ala da vidimo ki će jutra pohajat Čavjun i zijat »ja san taj ki ima najbolju kobasicu«. No, iako je među devet natjecatelja bilo najviše Grobničana, a među njima i Paščan Klaudio Debeuc koji se na ovoj manifestaciji već ovjekovječio slavom, kao i Rajko Bralić iz Čavala, titula apsolutnog pobjednika »Kobasica opena 2015« otišla je u Vinodol, točnije u Grižane, a još točnije – u Kostelj.


Medalja i diploma visjet će u konobi Željka Crnića koji je titulu apsolutnog pobjednika zaslužio tako što je prvo mjesto u kategoriji kuhanih kobasica podijelio sa Željkom Blaželjkovićem, a u kategoriji pečenih s Rajkom Bralićem. Drugoplasirani u »kuhanim« bio je tajnoviti Zagi kojeg ni nagrada nije mogla izvući u javnost, a trećeplasirani Ladislav Mohorić iz Cernika.



Plećka, čvrsti špek, a sve drugo je tajna komentirao je svoj recept Željko Blaželjković, dodavši kako je svaka kobasica u njegovoj konobi isključivo njegovih ruku djelo. Rajko Bralić je naglasio kako je njegova kobasica prava svinjska kobasica popaprena, posoljena, zalivena…, a as nad asovima je umjesto recepture kazao – hvala svima na ovoj lipoj večeri. Bilo mi je životno nadahnuće družiti se s vama.



Drugo mjesto među »pečenim kobasicama« zaslužila je kobasica Željka Blaželjkovića, a treće ona Klaudia Debeuca. U kategoriji dobre zabave pobijedili su svi koji su se u subotu, 3. siječnja 2015. godine uputili na Čavle, u buffet »Pomorac« na »Kobasica open«. Sedmi po redu ili kako reče Gordana Gržetić – već sedmi, a koda smo lani va Lovačkomu rogu na Jelenju pripravjali prvi. Ča to vrime leti!