GLK Rijeka

Zastor Voje Radoičića kojim su ispisani optimizam i veselje

Kim Cuculić

Gradskom kazalištu lutaka Rijeka s razlogom je važno da je autorstvo njihova svečanog zastora pripalo upravo ovom umjetniku – Radoičić svojim likovnim rukopisom, bojama i bliskošću dječjem svijetu pripada tom kazalištu



RIJEKA  Novi svečani zastor Gradskog kazališta lutaka Rijeka, rad doajena hrvatske likovne umjetnosti Vjekoslava Voje Radoičića, sinoć je predstavljen javnosti. Ovom prigodom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je Rijeka puna raznih djela iz opusa Voje Radoičića, a da je na neki način Gradsko kazalište lutaka u najboljem suglasju s radom ovog umjetnika.


   – U ovom kazalištu najbolje se povezuju Vojin dječački optimizam i veselje djece, ali i svih onih koji se osjećaju kao djeca. Svečani zastor Voje Radoičića poklon je djeci Rijeke i Riječanima. Zastor je to kojim je umjetnik ispisao svoj optimizam i radost. Hvala mu na tom neiscrpnom optimizmu i veselim bojama kojima oslikava svijet – istaknuo je Vojko Obersnel, koji je pritiskom na veliki crveni gumb pokrenuo zastor koji se spustio na pozornicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.


   Život i djelo Voje Radoičića brojnim je uzvanicima predstavio Tomislav Čop, student diplomskog studija filozofije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ukazujući na posebnosti autohtonog likovnog izraza ovog likovnog umjetnika, Čop je kao prepoznatljive odlike Radoičićeva stvaralaštva izdvojio snažan kolorit, slikovnu priču, životom protkan humor i kritiku socijalnog življenja. Budući da je Radoičić od osamdesetih godina potpisao više od 40 kazališnih scenografija, oslikavanje zastora riječkog kazališta lutaka čini se sasvim logičnom gestom.  

  – Gradskom kazalištu lutaka Rijeka s razlogom je neobično važno da je autorstvo njihova svečanog zastora pripalo upravo ovom umjetniku. Rad koji je nastao u ljetnim mjesecima 2011. godine uz pomoć triju asistentica, sada bivših učenica Srednje škole za primijenjenu umjetnost Ane Zoranović i Nives Žarković te njihove mentorice – profesorice Nives Papandopulo, prikazuje prepoznatljivu sliku Rijeke. Uz panoramu Korza i ribarsku brodicu, na zastoru su prikazani i junaci najuspješnijih predstava riječkog Kazališta lutaka – osvrnuo se Tomislav Čop, istaknuvši veliku stvaralačku maštu Voje Radoičića. Na njegovom zastoru stoji i opaska: »Ovo je kazalište lutaka – miće a srdačno.«




   Ravnateljica GKL-a Zrinka Kolak-Fabijan naglasila je da Vojo Radoičić svojim likovnim rukopisom, bojama i bliskošću dječjem svijetu pripada ovom kazalištu. Na kraju se obratio i sam umjetnik, koji je zahvalio svima koji su pomogli da svečani zastor ugleda svjetlo dana, a Vojo Radoičić kazao je i da ima još tri želje: oslikavanje riječkih silosa, Fiumare i objavljivanje monografije. U programu svečane inauguracije zastora nastupio je zbor »Putokazi«, a kroz program je vodio lutkar-glumac Zlatko Vicić.