Školski štrajk za klimu

Zašto riječki učenici ne prosvjeduju za klimu: ‘Ne zanima me i ne tiče me se…’

Bojana Guberac

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

- Ne znam je li u Rijeci bila inicijativa da se organizira takvo što. Čula sam za prosvjede, ali nisam se angažirala. Čula sam samo da se priča o tome da je bilo, to jest da će se organizirati u Zagrebu, ali ne znam ništa više o tome, rekla nam je ova maturantica.



Srednjoškolski prosvjed za spas jedinog nam planeta danas se dogodio u Zagrebu, Puli, Varaždinu i Splitu. 


Zanimalo nas je zbog čega prosvjed nije organiziran i u Rijeci te smo odgovor na ovo pitanje potražili na mjerodavnom mjestu, među samim učenicama i učenicima. O tome smo razgovarali s troje maturanata Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.


Maturantica Klara Hodak rekla nam je da nije upućena u detalje oko prosvjeda, da joj je nešto o tome danas poslala frendica, ali, kaže, nije stigla pogledati.




– Ne znam je li u Rijeci bila inicijativa da se organizira takvo što. Čula sam za prosvjede, ali nisam se angažirala. Čula sam samo da se priča o tome da je bilo, to jest da će se organizirati u Zagrebu, ali ne znam ništa više o tome, rekla nam je ova maturantica.


Ipak, ona smatra da “treba pustiti glas i prosvjedovati za dobre stvari, izboriti se za svoja prava.” Mišljenje o tome treba li sličan prosvjed organizirati i u Rijeci naša sugovornica nije imala, jer, kaže, nije dovoljno upućena.


Njezin kolega Frane Matić, maturant Sušačke gimnazije, o prosvjedima ne zna ništa, jer, kaže, vijesti ne gleda. Ne zanima ga što srednjoškolci diljem svijeta prosvjeduju za klimu. “Ne tiče me se”, kaže Frane


Stefani Vidanović, još jedna maturantica Sušačke gimnazije, također ne zna da se i u Hrvatskoj održavaju prosvjedi protiv klimatskih promjena. Za 16-godišnju Gretu Thunberg, nominiranu za Nobelovu nagradu za mir zbog svoje borbe protiv klimatskih promjena, nije čula. Smatra da bi je ova tema više zanimala da se u školi o tome razgovaralo.


– “Profesori bi se trebali malo više uključiti”, zaključila je Stefani.