Nove ideje

Zaštitni znak Uskrsa: Šparoga kao suvenir u Kostreni

Barbara Čalušić

Tijekom nove gastronomsko-ekološke manifestacije Kostrenjani i njihovi gosti moći će uživati u bogatoj ponudi domaće hrane hrvatskih OPG-ova, gastronomskoj ponudi lokalnih ugostitelja, delicijama pripremljenim po receptima nona te raznim kreativnim radionicama i zabavnim igrama



Nakon ljetnih, jesenskih i zimskih događanja, turistička ponuda Kostrene od ove će godine biti proširena na sva četiri godišnja doba. Kostrenjani se, naime, ovog proljeća u kalendar turističkih manifestacija Kvarnera namjeravaju upisati gastronomsko-ekološkim Uskrsom u Kostreni čiji će jedan od zaštitnih znakova biti šparoge. Osim kao sinonim za more i kupanje, poznato je da Kostrena s prvim proljetnim zrakama postaje omiljena destinacija brojnih rekreativnih berača šparoga, zbog čega se već u prvoj polovici ožujka brojni »rekreativci« najprije zapute u Kostrenu kako bi dobili odgovor na jedno od prvih proljetnih pitanja u Primorju: jesu li počele šparoge?


Proljetni program


– Činilo nam se da nedostaje sadržaja u proljetnom terminu, a vrijeme oko Uskrsa upravo je idealno za to, kao i za promociju gastronomske ponude Kostrene u trenutku kad primorskim stolovima dominira jedinstvena delicija – šparoga. Vrijeme oko Uskrsa bogato je i običajima povezanim s najvećim kršćanskim blagdanom, zato smo se odlučili organizirati manifestaciju jednostavnog naziva Uskrs u Kostreni, čije će se prvo izdanje održati na prelijepom prostoru ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, središtu kulturnog života Kostrene. Kostrenjani i njihovi gosti moći će uživati u bogatoj ponudi domaće hrane hrvatskih OPG-ova, gastronomskoj ponudi lokalnih ugostitelja, delicijama pripremljenim po receptima naših nona, kreativnim radionicama i zabavnim igrama koje će, vjerujemo, podjednako veseliti male i velike posjetitelje – kaže direktorica Turističke zajednice Kostrene Sandra Svetić.


Ovom prilikom, kako najavljuje Svetić, najmlađi posjetitelji dobit će priliku naučiti ukrašavati pisanice raznim tehnikama poput pirografije i bojenja i provjeriti spretnost i vještinu u igrama poput trčanja s jajem u žlici, kucanju pisanica. Tražit će i skrivene pisanice oko čitaonice ili pak oslikavati lice proljetnim motivima.




– Oni nešto stariji, uz kupnju zdravih, domaćih proizvoda, moći će naučiti nešto novo o zdravoj prehrani, jestivom samoniklom bilju i prirodnoj kozmetici. Posebno zanimljiv bit će kulinarski šou poznatog primorskog kuhara Kristiana Kozmića, autora kuharice Primorski pijat, koji će posjetitelje upoznati s primorskim uskrsnim specijalitetima, kao i prezentacija Ane Smokrović, autorice bloga Anino povrće, koja će prezentirati ratarsku gastronomiju i načela zdravog i ispunjenog života te kako u svoju prehranu uvrstiti razno povrće – ističe Svetić.


Blagdanski ugođaj


Kostrenski načelnik Dražen Vranić pak najavljuje kako će Općina uskoro krenuti i s razradom ideje o uređenju Kostrene u prosincu i o novoj blagdanskoj dekoraciji, dok će Turistička zajednica Kostrene pored ljetnog natječaja za najuređeniju okućnicu i balkon, uvesti i novi natječaj za okućnice i balkone s najljepšom blagdanskom dekoracijom.


– Iako se u blagdansku rasvjetu ulagalo svake godine, o tome se nije promišljalo kao o projektu koji je potrebno osmisliti i u koji je potrebno značajnije investirati, a bez toga teško da ćemo postići nešto što će biti efektnije od postojećeg stanja. Kostrena je specifična i nema središte mjesta koje bi se uredilo i dekoriralo, nego je potrebno odrediti lokacije čijim će se uređenjem postići najbolji efekti. To su svakako kružni tokovi na ulazima u mjesto kao i zgrada TZ Kostrene, Narodna čitaonica, Općina, ali i neki novi lokaliteti poput kapelica ili parkova, a za pomoć u odabiru i uređenju svakako ćemo se ovoga puta obratiti struci.


Sve se mijenja pa tako i očekivanja naših mještana koji su s pravom nezadovoljni postojećim stanjem i izgledom Kostrene u vrijeme blagdana, tim više jer je u okruženju prava ekspanzija adventskih događanja i sve veća pažnja se posvećuje tom segmentu, samim time rastu i očekivanja. Već smo prošle godine dodatnim ulaganjima u dekoraciju unijeli male promjene na koje su mještani iznimno pozitivno reagirali. I u promišljanju manifestacija i u dekoraciji Kostrene najveći izazov bit će pronaći pravu nišu razvoja u skladu s kapacitetima i nešto što će nas izdvojiti u odnosu na ostale, po čemu možemo biti posebni – smatra kostrenski načelnik.


Direktorica Turističke zajednice Kostrene pak potvrđuje kako prošlogodišnji rezultati govore u prilog tome da Kostrena može biti atraktivna destinacija tijekom čitave godine. Jedan od preduvjeta je kvalitetna potpora Kostrenjanima koji ulažu u smještajne kapacitete koji su iz godine u godinu u Kostreni sve brojniji, kvalitetniji i bolje popunjeni.



Povodom uskrsnih blagdana Općina Kostrena prigodnim će poklon bonom darivati svoje starije mještane i osobe s poteškoćama u razvoju. Proračunom je predviđeno ukupno 35.000 kuna za kupnju uskrsnih bonova, a poklon-bon dobit će mještani stariji od 80 godina, uključujući osobe koje će u 2018. napuniti 80 godina, djeca i osobe s poteškoćama u razvoju i korisnici radne terapije. Vrijednost bona ove godine nešto je viša u odnosu na prethodnu i iznosi 150 kuna, a moći će se iskoristiti u kostrenskim Plodinama. Članice Odbora za socijalnu i zdravstvenu skrb posjetit će mještane i osobno im uručiti poklon-bonove u razdoblju od 15. do 20. ožujka, a bon će se moći iskoristiti od 21. do 31. ožujka.



Stvaranje brenda


– U odluci gostiju da se negdje zadrža dulje od planiranog, veliku ulogu imaju upravo dodatni sadržaji i uređenost mjesta. Zato smo odlučili da ćemo ove godine najviše poraditi upravo na tim segmentima – napominje Svetić.Kako bi Kostrena bila prepoznatljivija i ponudila nova, atraktivna događanja koja će biti podjednako privlačna i Kostrenjanima i posjetiteljima, Općina Kostrena izdvojila je dodatna proračunska sredstva. Načelnik Vranić vjeruje da je idealan recept za to umjesto niza malih događanja, usmjeriti se na dva ili tri veća događanja koja će se razvijati kako bi s vremenom barem jedno od njih postalo prepoznatljiv kostrenski brend.

– Možda najbolju predispoziciju za to ima Mikulna u okviru festivala od Svete Barbare do Svete Lucije kada slavimo i Dan općine, no i Kostrenska noć je manifestacija koja svake godine privuče velik broj posjetitelja. Ljeto je i inače prepuno događanja koja nisu u izravnoj organizaciji Općine ili TZ Kostrene, ali ih podupiremo na različite načine, no i tu ćemo ubuduće javnim pozivom nastojati potaknuti neke nove inicijative i privući potencijalne organizatore da uz našu potporu realiziraju neke nove ideje – zaključuje Vranić.