Bez najave

Zaštitari izbacili zakupca kafića Laval na Rivi, on ih optužuje za – kaubojštinu

Andrej Petrak

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Oglušili su se na rješenje suda i potom jutros na silu provalili u lokal i izbacili nas iz prostora. Očito netko pikira na taj poslovni prostor i sad ne biraju sredstva da nas odatle izbace, unatoč tome što smo punih 17 godina uredan zakupac, kaže Robert Lučić, direktor tvrtke Antilopa



RIJEKA Zaštitari, koje je angažirala tvrtka Agram Life osiguranje d.d., u utorak rano ujutro izbacili su zakupca tvrtku Antilopa iz lokala caffe bar Laval u prizemlju zgrade Euroherca na Rivi, unatoč tome što zakupac tvrdi da ima s njima važeći ugovor o zakupu, i to na neodređeno vrijeme, a već 17 godina uredno podmiruje svoje obveze za taj poslovni prostor.


Agram Life osiguranje još u rujnu prošle godine na Trgovačkom sudu u Rijeci pokrenuo je spor kojim od tvrtke Antilopa traži ispražnjenje i predaju spomenutog poslovnog prostora. Odlučili su jednostrano raskinuti ugovor o zakupu, na što kaže direktor Antilope Robert Lučić, imaju pravo, ali bi prema tom istom ugovoru trebali podmiriti troškove ulaganja u prostor, koji, prema fakturama, dosežu više od stotinu tisuća eura. Trgovački sud trebao bi riješiti to pitanje između dvije ugovorne strane, ali premda spor još uvijek traje, Agram Life osiguranje, iznenada je jutros uz pomoć zaštitara odlučilo Lučića silom izbaciti iz prostora caffea Laval.


Time su eskalirali potezi Agram Lifea prema Antilopi, kaže Lučić, jer još 12. svibnja u prostoru su isključili struju, a potom su se oglušili na odluku Općinskog suda u Rijeci koji je Agram Lifeu hitno naložio ponovo uključenje struje. Umjesto da uključe struju, doveli su zaštitare i Antilopi onemogućili daljnje poslovanje.


Vratili novac 




– Posljednjih dana još smo uspijevali raditi zahvaljujući generatoru za struju. Oglušili su se na rješenje suda i potom jutros na silu, bez ikakve najave i obrazloženja, provalili u lokal i izbacili nas iz prostora. Čista kaubojština! Očito netko pikira na taj poslovni prostor i sad ne biraju sredstva da nas odatle izbace, unatoč tome što smo punih 17 godina uredan zakupac. Posljednjih mjeseci čak su mi prestali slati uplatnice za zakup prostora, u što su uključene i sve komunalije. Kad sam im unatoč tome odlučio platiti mjesečni zakup, novac su mi vratili natrag, s obrazloženjem da više ne žele surađivati s nama – objašnjava Robert Lučić.



U Agram Life osiguranju d.d. pojašnjavaju da su kao vlasnik predmetnog poslovnog prostora s društvom Antilopa d.o.o. imali sklopljen ugovor o zakupu koji je otkazan 24. ožujka 2016. godine.


– Kako je temeljem tog ugovora prostor trebao biti oslobođen od osoba i stvari još 1. srpnja 2016. godine, a društvo Antilopa d.o.o. nije ispunjavalo svoje obveze, odnosno nije plaćalo zakupninu, mi smo postupili u skladu s odredbama ugovora i za prostor sklopili ugovor o zakupu s drugom pravnom osobom – objašnjavaju u Agram Life osiguranju d.d.



Njegov odvjetnik Josip Pulić odmah je sudu podnio tužbu za smetanje posjeda poslovnog prostora i zatražio hitno vraćanje Antilope u posjed lokala caffea Laval.


Bahato ponašanje


– Sud u ovakvim stvarima hitno postupa, ugovorna situacija je čista i očekujem da će sljedećih dana izdati rješenje kojim će naložiti da se mog klijenta vrati u posjed poslovnog prostora – rekao je Josip Pulić.


Postupak Agram Life osiguranja i nasilan ulazak u prostor Lavala ocjenjuje bahatim ponašanjem, jer, kaže Pulić, oni čak nemaju ni ovršnu ispravu, temeljem kojeg tvrtku Antilopa mogu iseliti iz prostora.


– Jedino ispravno rješenje ove situacije može donijeti Trgovački sud. Umjesto da pričekaju odluku suda u sporu koji su sami pokrenuli, Agram Life osiguranje odlučilo je na silu izbaciti na cestu mog klijenta i njegovih šest radnika. Na Trgovačkom sudu pokrenuli smo protutužbu, kojom tražimo povrat ulaganja. Ako Agram Life osiguranje isplati iznos koji je moj klijent uložio, slobodno može ući u taj poslovni prostor – objašnjava Josip Pulić.