Općinsko vijeće

Zasad neće biti poskupljenja komunalne naknade u Viškovu

Biljana Savić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Oporba je mišljenja da je odluka o komunalnoj naknadi nepotreban namet građanima, koji za razliku od drugih općina i gradova imaju i Marišćinu. Također, tvrdi da se ni 2016., kad je zadnji put povećana komunalna naknada, nije učinilo ništa od obećanog



VIŠKOVO Općinsko vijeće Viškova nije usvojilo prijedloge odluke o komunalnoj naknadi, kao ni prijedlog odluke o vrijednosti boda B komunalne naknade. Riječ je o dvije točke dnevnog reda koje čine cjelinu, pa, nakon što je oporba glasovala protiv odluke o komunalnoj naknadi, pozicijske stranke SDP, PGS i HSU su bili suzrdžani pri glasovanju za vrijednost boda B komunalne naknade, jer je teško procijeniti što to znači s obzirom na to da nije dano zeleno svjetlo prijedlogu odluke o komunalnoj naknadi.


Kapitalni projekti


Ukratko, predlagateljica, odnosno načelnica Sanja Udović obrazložila je da bi ta odluka donijela 2 milijuna kuna u proračun za iduću godinu, da bi mještanima povećala naknadu za 5 lipa po četvornom metru, a iz tih bi se sredstava, naglasila je, radili kapitalni projekti i povećao komunalni standrad, te da sadašnja naknada nije dovoljna ni za održavanje postojeće komunalne infrastrukture koju, ocijenila je, na leđima nepravedno nose poduzetnici. Inače, od spomenutih 2 milijuna kuna, da je usvojena odluka, milijun kuna plaćala bi Marišćina, 700 tisuća kuna gospodarstvenici, a 300 tisuća kuna mještani.


Oporba je bila mišljenja da je ova odluka o komunalnoj naknadi nepotreban namet građanima, koji za razliku od drugih općina i gradova imaju i Marišćinu. Oporba je također tvrdila da se ni 2016. godine, kad je zadnji put povećana komunalna naknada, nije učinilo ništa od obećanih projekata.




Bojan Kurelić (Akcija mladih) u suštini je podržao prijedlog nove komunalne naknade, sugerirajući da je greška u tome što nije bilo zoniranja pri izradi prijedloga, jer, kako je ustvrdio, sva naselja nisu jednako razvijena i sugerirajući općinskoj vlasti da to dogodine ispravi, najavio da će biti suzrdržan pri donošenju ove odluke, ali je na kraju, nakon što je klub vijećnika HDZ-HSS tražio stanku, ipak glasovao protiv ovoga prijedloga. Prijedlog je pao na tijesno, sa 8 glasova za i 8 protiv (HDZ-HSS, Mirna Međimorec, Bojan Kurelić i Kesnija Žauhar). Načelnica je komentirala da su svi vijećnici, kao i mještani, imali 40 dana za dati svoje prijedloge, ali da nije dobila ni jednoga.


Prijete rokovi


Podsjetimo da je 4. kolovoza ove godine stupio na snagu novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, prema kojemu su sve jedinice lokalne samouprave dužne donijeti Odluku o komunalnoj naknadi u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona. Rok istječe 4. veljače, a za vrijednost boda više nema vremena, jer je rok 30. studeni, zapravo sutra. Dakle, na snazi je i dalje stara odluka o komunalnoj naknadi, usklađena sa zakonom nije prihvaćena, a ostaje na snazi i stara vrijednost boda.


Kako će se stara vrijednost boda uskladiti s novim pravilnikom koji će na bilo koji način morati biti donesen, pokazat će vrijeme. Načelnica je rekla da je ona prijedlog uskladila sa zakonom i potrebama mještana i u cilju prosperiteta općine, da je na njoj da ga predloži, na vijećnicima da ga odobre, a na njoj da ga sprovede. Za sada je sve to na čekanju.