Nije im u interesu

Zaposleni u KBC-u neće podržati štrajk u zdravstvu. Postoji razlog zbog kojeg će ga ignorirati

Barbara Čalušić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Plaća više medicinske sestre sa svim dodacima na plaću u ovom trenutku ne premašuje šest tisuća kuna. Zbog toga Čahut Jurišić kaže kako imperativ ove, ali i svake buduće, vlade mora biti povećanje plaća u zdravstvu, ali kroz povećanje koeficijenta složenosti posla, dakle kroz osnovnu plaću radnika.



Sindikat zdravstva Hrvatske neće podržati štrajk u zdravstvu, ako do njega uopće dođe. Naime, kako smatra predsjednica ovog sindikata Radmila Čahut Jurišić, zahtjevi sindikata u zdravstvu za povećanje plaća od tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, neće povećati osnovnu plaću zaposlenih u zdravstvu.


– Protiv smo ovog štrajka iz dva razloga. Prvi je razlog što ovaj štrajk nije u interesu zaposlenih u sustavu zdravstva i isprovocirat će dodatni broj sudskih tužbi iz jednostavnog razloga jer se i dežurstva i prekovremeni sati obračunavaju na osnovnu plaću, a ne na dodatak na plaću. Zato mi smatramo da treba povećati osnovnu plaću zaposlenika koji čini koeficijent složenosti poslova puta osnovica plus 0,5 posto na godine staža.


Kad uvećamo taj koeficijent, možemo očekivati da će se uvećati i osnovica jer je u najavi Vlade da će se ona povećati za dva posto. Osim toga, valja podsjetiti da bismo sada trebali povećati koeficijent složenosti za najmanje deset posto da bi se vratili na razinu plaće u zdravstvu iz 2013. godine.




Ovdje dolazimo do drugog razloga zbog kojeg ne želimo sudjelovati u takvom štrajku je to što ga organizira hrvatski strukovni sindikat na čelu s Anicom Prašnjak koja je 2015. godine u kolovozu u dogovoru s tadašnjom vladom smanjila plaće zaposlenima u zdravstvu za deset posto također po osnovi dodataka na plaću.


Dakle, 2013. zaposlenima u zdravstvu smanjeni su koeficijenti za tri posto, a 2015. godine brisan je dodatak od deset posto što znači da je plaća sveukupno pala za 13 posto. Najmanje koliko bismo morali povećati plaću je deset posto uz povećanje osnovice za dva posto i tada bismo samo napravili doseg plaće iz 2013. godine, ističe Čahut Jurišić.


Prema njezinim riječima, plaća više medicinske sestre sa svim dodacima na plaću u ovom trenutku ne premašuje šest tisuća kuna. Zbog toga Čahut Jurišić kaže kako imperativ ove, ali i svake buduće, vlade mora biti povećanje plaća u zdravstvu, ali kroz povećanje koeficijenta složenosti posla, dakle kroz osnovnu plaću radnika.


– Na tu osnovnu plaću, ne obračunavaju se samo prekovremeni sati i dežurstva, nego i smjenski rad te rad subotom, nedjeljom i praznikom. Primanja koje zaposlenici dobivaju po toj osnovi bila bi puno veća kada bi se povećao koeficijent složenosti posla. Također, sve dodatke koje imamo u granskom kolektivnom ugovoru, koji se kreću od 12 posto za nemedicinsko osoblje do 37 posto za liječnike, trebalo bi pretočiti u koeficijent složenosti poslova i na taj bismo način uvećali osnovnu plaću, tvrdi Čahut Jurišić.


Članstvo Sindikata zdravstva Hrvatske u kojem je više od trećine zaposlenih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, prema riječima Čahut Jurišić, neće štrajkati, što ne znači da ovaj sindikat ne inzistira na povećanju plaća u zdravstvu.