Od straha se smrzavaju

Zahvalni pingvini pisali Energu: Dosta nam je visokih računa i loše usluge

Marinko Glavan

Josip Kukuljan i Slavenka Žuža primjerak pisma dali i novinaru Novog lista / Snimio Ivica TOMIĆ

Josip Kukuljan i Slavenka Žuža primjerak pisma dali i novinaru Novog lista / Snimio Ivica TOMIĆ

I dalje dolaze visoki računi, ljude je strah odvrnuti ventile pa se smrzavaju. Ovakav sustav je neodrživ i građane financijski iscrpljuje. Svaki račun iznad 1.000 kuna za grijanje je previsok, rekao je vođa inicijative Protiv skupog Energa Josip Kukuljan



Članovi inicijative Protiv skupog Energa i Udruge Energovi pingvini jučer su direktoru gradskog distributera toplinske energije uručili dopis ironično nazvan »pismo zahvale za suradnju«, u kojemu su naveli probleme s previsokim računima i lošom uslugom centralnog grijanja u Rijeci.


– Zahvalili smo direktoru Kiriginu na suradnji, iako smo mi, građani, na suradnju s njim i Energom primorani i nemamo izbora nego biti u njihovom sustavu i trpjeti njihove odluke. Većini građana je takve suradnje dosta, rekao je vođa inicijative Protiv skupog Energa Josip Kukuljan.


Fiksna naknada


Na pitanje novinara je li smanjenjem tarifa za potrošenu toplinsku energiju zaista pojeftinila i usluga centralnog grijanja, kazao je kako pozdravlja smanjenje cijene, ali da i dalje građani ne znaju kolike će račune dobiti.




– I dalje dolaze visoki računi, ljude je strah odvrnuti ventile pa se smrzavaju. Ovakav sustav je neodrživ i građane financijski iscrpljuje. Svaki račun od tisuću kuna ili veći za grijanje je naprosto previsok, rekao je Kukuljan.


Slavenka Žuža iz Udruge Energovi pingvini dodala je kako je centralno grijanje u Rijeci, unatoč pojeftinjenju, i dalje najskuplje u Hrvatskoj.


– Poseban je problem skupa fiksna naknada koju plaćamo kroz cijelu godinu, a koja nije pojeftinila. Ukupna potrošnja u Rijeci znatno je opala, a time smo očekivali i smanjenje fiksnog dijela računa. No to se nije dogodilo.


O potrošenoj energiji također bi se dalo raspravljati. Ja sam tijekom zime, u zgradi s 14 centimetara debelom termoizolacijskom fasadom od kamene vune i novom PVC stolarijom, te jednim radijatorom u upotrebi, i dalje plaćala račune od oko 600 kuna, što je apsolutno previše, rekla je Žuža.


Pismo zahvale


U pismu koje su uručili upravi, među ostalim je Energu zahvaljeno za tuširanje hladnom vodom, te gledanje zimskih sportova na TV-u u stvarnim, zimskim uvjetima.


– Hvala i što mislite na najranjivije, umirovljenike i njihovo zdravlje i tjerate ih na dodatno kretanje u sezoni grijanja, kada redovito šeću po nekoliko sati u obližnjim trgovačkim centrima ne bi li se tamo bar malo ugrijali i tako smanjili potrošnju vaših dragocjenih kilovatsati, a time i smanjili emisiju CO2. Mi Energovi Riječani smo posebno ekološki osviješteni. Budno pratimo da ne bi bespotrebnu molekulu CO2 ispustili u atmosferu. Radije se malo bolje obučemo i palimo radijatore tek kad nam tlak padne ispod 40/20, stoji, među ostalim zahvalama u pismu Energu.