Sukob interesa

Zadnji broj Jelenskih novina prije lokalnih izbora neće izaći

Sanja Gašpert

Zdenko Holenko i predsjednik Vijeća Nikica Maravić / Foto S. Drechsler

Zdenko Holenko i predsjednik Vijeća Nikica Maravić / Foto S. Drechsler

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo propust bivšeg načelnika Ervina Radetića, jer nije obavijestio Povjerenstvo o stupanju Općine Jelenje u poslovni odnos s Prdesignom, izdavačem lokalnog glasila u vlasništvu njegove sestre



JELENJE Općina Jelenje raskinula je ugovor s poslovnim subjektom Prdesign, obrtom za odnose s javnošću, u vlasništvu Vande Radetić Tomić, sestre bivšeg načelnika Općine Jelenje Ervina Radetića, a koja je uređivala općinsko glasilo Jelenske novine. To znači da Jelenske novine više neće izlaziti, barem ne do lokalnih izbora, iako je prema ugovoru trebao biti tiskan još samo jedan broj. Do raskida je došlo zbog odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 17. veljače ove godine, kojom je utvrđen propust bivšeg načelnika, tada dužnosnika Ervina Radetića, jer nije obavijestio Povjerenstvo o stupanju Općine Jelenje u poslovni odnos s Prdesignom. Za povredu članka 18., koja proizlazi iz spomenutog propusta, Radetić je kažnjen novčanim iznosom od četiri tisuće kuna, a Povjerenstvo je, također, dostavilo predmet nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi utvrđenja ništetnosti pravnih poslova. Izvješće o odluci Povjerenstva na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Jelenja na uvid su dobili i jelenjski vijećnici, koje je povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Općinu Jelenje, Zdenko Holenko izvjestio kako će biti pokrenut postupak raskida ugovora, upravo zbog utvrđene ništetnosti.


– Raskid ugovora, do kojeg je došlo isključivo zbog odluke Povjerenstva, znači da Jelenske novine neće izlaziti. Istina je da je bivši načelnik kažnjen minimalno, jer je u manjem dijelu povrijedio zakon, ali taj pravni posao od početka ne valja. Kada smo prije nekoliko dana službeno dobili odluku Povjerenstva, poslali smo Vandi Radetić-Tomić prijedlog za sporazumnim raskidom ugovora, što je ona odbila, pa smo bili prisiljeni jednostrano raskinuti ugovor, kazao je Holenko.



Sjednici je, u ulozi mještanina promatrača, sudjelovao i bivši načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić, koji se prije nekoliko dana vratio u Hrvatsku. Podsjetimo, Radetić je sredinom listopada prošle godine podnio ostavku na mjestu općinskog načelnika te se nekoliko dana kasnije ukrcao na kruzer za Ameriku, gdje je donedavno radio kao brodski liječnik. Na posljednjoj sjednici Vijeća u ovom sazivu Radetić je nazočio kratko i nije davao izjave niti se javljao za riječ. Također, sjednici je nazočila i kandidatkinja HDZ-a Jelenje za načelnicu Općine Jelenje na predstojećim lokalnim izborima – Ana Marija Vujić.





Urednica Vanda Radetić Tomić, koja je prisustvovala sjednici obavljajući svoj novinarski zadatak za Jelenske novine, izrazila je veliko iznenađenje ovakvom odlukom, posebice, kako je kazala, zbog činjenice da joj je »rečeno da nastavi s praćenjem događanja na jelenjskom području, a s ciljem objave u novom broju Jelenskih novina, ali i nakon što se doznalo za odluku Povjerenstva«.


– Istina je da mi je ponuđen sporazumni raskid ugovora koji sam ja odbila, ali nisam dobila novu odluku povjerenika o jednostranom raskidu. I nakon odluke Povjerenstva povjerenik mi je rekao neka nastavim pratiti događanja na području naše općine i da novine nastavljaju izlaziti, tako da sam ja već pripremila materijale za novi broj koji je pred izlaženjem. Županijsko državno odvjetništvo tek treba utvrditi da li je ugovor ništatan. Ovo je nepotreban trošak koji ćete vi morati platiti zbog toga što broj neće ići, jer ja ću se sigurno žaliti na odluku o jednostranom raskidu ugovora. Zbog čega odluku niste donijeli odmah kada ste doznali kako je Povjerenstvo odlučilo, zbog čega ste mi rekli da nastavim pratiti događaje i pripremam broj, pitala je Radetić Tomić povjerenika Holenka. Odgovorila joj je pročelnica Tomas, koja je kazala kako je odluka službeno došla u Općinu tek u ožujku i povjerenik je odmah reagirao.