U petoj brzini

Za vikend u Rijeci maškarani urnebes: Dječja povorka na Korzu, snježne vratolomije na rivi

Slavica Mrkić Modrić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Vikend će obilježiti nadaleko poznata Dječja povorka maškarica, Carnival Snowboard Session, show »Tvoja maska zvuči poznato«, koncert i plesovi u Circolu, »Prljavci« u Ex port Delti,  Maškarani Pehin, tradicionalni Karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat, reduta na Zametu, a i u cijelom riječkom prstenu maškarano se živi



RIJEKA Kratki Karneval valja iskoristiti, zato ubacujemo u petu brzinu. Vikend pred nama svakako će obilježiti nadaleko najslađa povorka maškarica, kao i niz drugih karnevalskih događanja – Carnival Snowboard Session, show »Tvoja maska zvuči poznato«, koncert i plesovi u Circolu, »Prljavci« u Ex port Delti, potom Maškarani Pehlin, tradicionalni Karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat, reduta na Zametu, a i u cijelom riječkom prstenu maškarano se živi »od jutra do sutra«, rekla je na jučerašnjoj press konferenciji Riječkog karnevala Ines Boban Štiglić, voditeljica programa TZ Grada Rijeke.



Ivo Vidotto pozvao je sve karnevaliste i ljude dobrog srca da sudjeluju i u jednoj humanitarnoj akciji – dobrovoljnom darivanju krvi koje se organizira u ponedjeljak, 1. veljače od 14 do 18 sati u Domu Crvenog križa. Radi lakše organizacije, potebno je imena darivatelja do 29. siječnja dostaviti na e-mail [email protected] ili na telefone 051/ 333-699, 333-493.





– Od milja zvana »mala povorka«, brojnošću sudionika neće biti tako mala jer će se sutra od 13 sati u centru Rijeke gledateljima pokazati preko 5.000 maškarica raspoređenih u 69 karnevalskih grupa. Prije početka povorke, na pozornici na Korzu prisutne će u svijet dječje mašte uvesti zborovi Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice te Prve riječke mažoretkinje. Uz Meštra Tonija i Kraljicu Riječkog karnevala Sandru Ložnik Videčak, povorku će predvoditi i ovogodišnji, pet godina star princ Thomas Velčić i jedanaestogodišnja princeza Ema Sveško, prinčevski karnevalski par. Za sve koje zanima tko je tko u povorci, duž trase će biti postavljene četiri pozornice s kojih će voditelji najavljivati grupe malih maškara – Ivana Bilen na Trgu Republike Hrvatske, Joso Krmpotić na Korzu, Ivica Nikolac na Jelačićevom trgu i Tommy DJ u Ex port Delti.



Sutra nas očekuje i Carnival Snowboard Session, jedinstveno međunarodno gradsko snowboard natjecanje, uz samo more, na Gatu Karoline Riječke. – Carnival Snowboard Sessionom želimo promovirati snowboard kao atraktivan i zabavan sport te prenijeti barem njegov mali dio s planine u sam centar grada. »Pomaknutost« ovog sportskog natjecanja savršeno pristaje karakteru Riječkog karnevala, pa se zajedno držimo još od 2008. godine, kazao je Miodrag Toskić iz Snowboard kluba Nine.Nakon atraktivnog natjecanja zabava se nastavlja uz koncert na kojem nastupaju grupe Jonathan, Krešo i Kisele kiše, Buco i Kalašnjikov te DJ Rotten, Sven Nalis i EXA. U slučaju da subotnja večer bude kišna, koncertni se dio seli u Harteru, o čemu će organizatori pravovremeno obavijestiti javnost.Kao novost i dodatak programu, jučer je u OKC-u Palach započeo Carnival Snowboard Film Festival na kojem se prikazuju snowboard filmovi u profesionalnoj i amaterskoj kategoriji, a nastavlja se i danas.


Svi gledatelji moći će se pridružiti maskiranoj masi i sami jer će ponovno duž centra grada biti postavljeni punktovi za oslikavanje lica, a oni koji ne mogu sutra biti na Korzu, Dječju povorku moći će se pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri ili posredstvom tvrtke Multilink na službenim stranicama karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr ili YouTubeu. Ubrzo nakon prolaska povorke, snimka će biti postavljena na mrežne stranice Karnevala, za one koji žele utvrditi gradivo.


Ostali programi koji su na rasporedu ovoga vikenda – karnevalske zabave Zajednice Talijana Rijeka u Circolu koje uključuju sutrašnji koncert tršćanskog Zbora Lions Singers u 18 sati, te istog dana u 20 sati ples pod maskama uz Trio Melange. Ista grupa ostaje na pozornici i dan kasnije, kada će zabavljati najmlađe na Dječjem maskiranom plesu u 16 sati. Zametske maškare i zvončari nedjelju također posvećuju najmlađim Zamećanima i njihovim gostima na Dječjoj reduti va Zamete. Od 16 do 20 sati malene će zabavljati Karmelino klaunica i njezin kolega klaun Rudi, Plesni studio Beat, miće Zametske maškare i zvončari. Subota je i dan kad se u Tower Centru održava pjevačko-imitatorski show »Tvoja maska zvuči poznato«, pod voditeljskom palicom Davora Jurkotića.



Najdugovječniju popratnu manifestaciju Riječkog karnevala, Maškarani maraton Radio Rijeke na jučerašnjoj je »presici« najavio Alen Čemeljić, glavni urednik HRT-a Radio Rijeke.– Maraton ove godine okuplja niz programa u organizaciji ove radiostanice koja je rasla zajedno s Riječkim karnevalom – u nedjelju, 31. siječnja održava se Maškarani Platak na kojem se očekuje oko 500 maškara i gledatelja, a sutra u 11 sati, u Bazarikovom prolazu 10. maškarana maneštra, humanitarna kulinarska akcija kojom će Radio Rijeka ovaj put prikupljati sredstva za opremanje učionice za slabovidne učenike u OŠ Pećine. Uz direktni prijenos Međunarodne karnevalske povorke i prigodni program, Radio Rijeka ove godine dvadeseti put emitira karnevalsku emisiju »Radio pod maskom« koju je svih prethodnih godina stvarala Tatjana Sandalj, a ove godine joj pomaže Iva Črnjar. Zanimljivo je napomenuti da je ovogodišnji maraton 28. po redu, te da se neprekidno održava još od 1989. godine. U dvije ratne godine kada je Riječki karneval pauzirao, Radio Rijeka je svoj prigodni cjelonoćni karnevalski program unatoč svemu nastavila emitirati, naglasio je Čemeljić.


Uz natjecatelje nastupit će i Saša Lozar, koji je uz Šajetu i Nikolinu iz grupe ENI jedan od članova žirija. Na karnevalskoj pozornici Ex port Delte u subotu uvečer nastupa »Prljavo kazalište«. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti u Dallas Music Shopu i fotokopirnici Dandy u robnoj kući RI te u Ex port Delti na dan koncerta.


– Pehinari pozivaju sve da u nedjelju zajedno s njima proslave njihovu 25. godišnjicu održavanja Maškaranog Pehina. Povorka kreće u 12 sati s ciljem u Domu kulture Pehlin. Gradska glazba »Trsat« svake godine posveti jedan od svojih koncerata Riječkom karnevalu. Već tradicionalno na tim se koncertima, pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vadlje, izvode filmske glazbene teme i dobri stari evergreeni. Takvo će biti i ovogodišnje izdanje karnevalskog koncerta zakazanog za nedjelju u 19.30 sati. Kao solistica svirat će Petra Zoretić na alt saksofonu uz pratnju prof. Maria Buljana na klaviru, a voditeljica programa  je Kristina Širola, kazala je Boban-Štiglić.