Advent u Rijeci

Za utrku Djedova Božićnjaka zainteresirano već 210 trkača

Ljiljana Hlača

U blagdanskom »štihu« bila je i utrka na Molo Longu / Snimio Roni BRMALJ

U blagdanskom »štihu« bila je i utrka na Molo Longu / Snimio Roni BRMALJ

Ruta je duga kilometar i pol i uključuje centar grada, a trčat će se i kroz riječki tunel od Grivice do Ulice Dolac



RIJEKA  Dan prije Badnjaka, u subotu 23. prosinca, održat će se velika utrka Djedova Božićnjaka, najavili su jučer na tiskovnoj konferenciji organizatori Grad Rijeka i agencija Organizatori bez granica.


Djedice će u Rijeci trčati prvi put, iako se ovaj tip utrke održava u Hrvatskoj već četvrtu godinu, a do sada se jednom trčalo u Zagrebu te dva puta u Zadru.


Utrka Djedova Božićnjaka započet će točno u podne na Korzu, start će biti ispred adventske pozornice, a ruta je duga kilometar i pol i uključuje centar grada. Trčat će se rutom Trg Ivana Koblera – Grivica pa se onda ide u podzemlje, to jest kroz riječki tunel do Ulice Dolac te od Trga 128. brigade hrvatske vojske do Korza.




Ovim adventskom »homo si teć« završava manifestacija Adventa u Rijeci. Organizatori se nadaju da se možda cijela ova priča i »udomaći« u Rijeci, s obzirom na slične događaje koji promoviraju zdrav život i koji su tu već postali tradicionalni, poput Homo si teć ili obilježavanje Europskog dana kretanja.


– Uz to, u subotu će se na Korzu održavati i već tradicionalne riječke gastrofešte, a u okviru kojih će se građanima podijeliti 4.000 porcija friganih srdelica, 3.000 čaša crnog vina, dijelit će se bakalar te će slastičarnica Kaokakao podijeliti i do 800 prigodnih slastica – rekla je Doris Šajn, voditeljica Kabineta riječkoga gradonačelnika, najavljujući ovaj događaj.


Osnovni cilj je, po uzoru na sve slične događaje koji se održavaju u metropolama širom Europe i svijeta u ovo predblagdansko vijeme, promoviranje zdravog načina života, važnosti pješačenja i trčanja. U njoj mogu sudjelovati sve generacije, nije natjecateljskog karaktera te sudjelovanje ne zahtijeva plaćanje kotizacije.


Do sada je interes za ovo lagano blagdansko razgibavanje izrazilo 210 sudionika, a prvih 300 dobit će prije starta besplatan kostim Mraza. Ostali trkači moraju imati barem jedan detalj koji upućuje da je riječ o najpopularnijem bradonji koji nosi djeci darove za Božić. Svi koji se žele pridružiti još imaju vremena.


To mogu učiniti online putem weba Turističke zajednice Grada Rijeke ili putem sljedećeg linka: https://idizasrcem.wixsite.com/utrka.


Prije starta najavljen je i prigodni glazbeni program koji bi trebao zagrijati sve »adventske sportaše«.