Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
22. ožujka 2019.
Socijalna ulaganja

Za ranu skrb i obrazovanje djece Grad Rijeka izdvaja 7,4 milijuna kuna

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2018. u 17:29 2018-12-03T17:29:30+01:00

Razne oblike socijalnih prava koristi 1.775  djece iz 1.356 kućanstava

RIJEKA Grad Rijeka je osigurao oko 7,4 milijuna kuna za razne oblike socijalnog ulaganja u ranu skrb i obrazovanje socijalno ugrožene djece i mladih u školskoj 2018./2019. godini.

– Sustavno ulažemo u ranu skrb i obrazovanje socijalno ugrožene djece i mladih, ne samo kako bismo ublažili posljedice njihovih trenutačno nepovoljnih životnih okolnosti, već kako bismo ih pripremili za adekvatno suočavanje s budućim životnim rizicima i izazovima. Socijalno ugrožena djeca i mladi u Rijeci ostvaruju niz različitih specifičnih pomoći i potpora. Mogu ih koristiti ako ispunjavaju uvjete gradskoga socijalnog programa kao što su socijalni uvjet, uvjet prihoda, uvjet jednoroditeljstva, uvjet korištenja doplatka za djecu, uvjet oštećenja organizma, uvjet udomiteljstva i poseban uvjet.

Zaprimali smo zahtjeve građana Rijeke za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama ili vrtiću, troškova organizirane marende i produženoga, odnosno cjelodnevnog boravka u osnovnoj školi, dodjelu poklon-bona za nabavu školskih knjiga za osnovnu školu, dodjelu novčane potpore za redovite polaznike srednje škole ili fakulteta te za podmirenje troškova javnoga gradskog prijevoza redovitim učenicima srednje škole i studentima – pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Od novorođenčadi do studenata

Grad Rijeka najmlađoj djeci – novorođenčad, dojenčad, djeca predškolske dobi – pomaže jednokratnim poklon-bonom za opremu za novorođenče u iznosu od 2.000 kuna i novčanom donacijom u iznosu ovisnom o broju djece u obitelji – prvorođenom djetetu 1.500 kuna, drugorođenom 2.000 kuna, a trećem i svakom sljedećem djetetu 3.000 kuna koje se dodjeljuju u prvoj godini života. Dojenčadi rizična zdravstvenog statusa osigurava se pravo na besplatno adaptirano mlijeko sve do navršene prve godine života, a djeci koja su stekla uvjete za upis u jaslice ili vrtiće dodjeljuje se godišnja pomoć kojom se potpuno ili djelomično podmiruju troškovi njihova boravka u jaslicama i vrtićima.

Za djecu osnovnoškolske dobi Grad Rijeka u potpunosti podmiruje troškove marende u osnovnoj školi i obroka u produženom boravku ili cjelodnevnoj nastavi u osnovnoj školi. Uz to, mogu dobiti i jednokratni poklon-bon za školske udžbenike koji se dodjeljuje jedanput svake školske godine tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Srednjoškolcima i studentima, ako se redovito školuju, podmiruju se u potpunosti troškovi prijevoza javnim gradskim prijevozom, a dodjeljuje im se i novčana potpora za troškove obrazovanja jedanput godišnje tijekom cijeloga srednjoškolskog ili visokoškolskog obrazovanja.

Razne oblike socijalnih prava steklo je ukupno 1.775 djece i mladih osoba iz 1.356 kućanstava koji će se tijekom 2018./2019. godine koristiti s ukupno 3.455 oblika pomoći namijenjenih izjednačavanju mogućnosti u odgoju i obrazovanju. Grad Rijeka je za te socijalne mjere osigurao ukupno 7.431.000 kuna, odnosno 4.186,48 kuna po djetetu.

– Socijalnim mjerama ulaže se u socijalno ugroženu djecu i mlade kako bi se spriječile dramatične i dalekosežne posljedice siromaštva i drugih nepovoljnih okolnosti u kojima žive. Među najčešćim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama najčešće se navode socijalna isključenost, stigmatizacija, postignuće niže razine obrazovanja, lošije plaćeni poslovi, lošiji uvjeti stanovanja i slabija zdravstvena skrb te problemi vezani uz gubitak samopoštovanja, izrazitije doživljavanje negativnih emocija, nasilje i ostala kriminalna ponašanja.

Našim socijalnim mjerama nastojimo djecu koja su izložena siromaštvu ili socijalnoj isključenosti izjednačiti s vršnjacima koji žive u znatno povoljnijim životnim uvjetima kao i osnažiti ih za buduću optimalnu participaciju u socijalnom i ekonomskom životu – pojasnila je Mušković.

Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj dodala je da se socijalno ugroženoj djeci osigurava pomoć i u njezinom resoru provedbom raznih programa kao što su Školsko poslijepodne u Osnovnoj školi Nikole Tesle ili uvođenje romskog pomagača u Osnovnu školu Škurinje, a Odjel za školstvo dodjeljuje stipendije prema socijalnim kriterijima.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je dobra vijest da se broj korisnika iz godine u godinu smanjuje.

– Ali sredstva su na istoj razini jera ne odustajemo od ovih mjera, već uvodimo i neka nova prava. Tome treba dodati da se i čitav niz udruga bavi uključivanjem ovakve djece u normalan život, zaključio je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka