SDP-u apsolutna većina

Za načelnika općine Čavle ponovno izabran Željko Lambaša

Sanja Gašpert

Željko Lambaša (SDP) ponovno je izabran za načelnika Općine Čavle, pobijedivši, uvjerljivo već u prvom krugu, s 1764 glasa ili 58,64 posto, svoje političke protivnike Marka Sobotinčića (PGS) i Pericu Prpića (HDZ), na jučerašnjim prijevremenim izborima u općini Čavle



ČAVLE - Željko Lambaša (SDP) ponovno je izabran za načelnika Općine Čavle, pobijedivši, uvjerljivo već u prvom krugu, s 1764 glasa ili 58,64 posto, svoje političke protivnike Marka Sobotinčića (PGS) i Pericu Prpića (HDZ), na jučerašnjim prijevremenim izborima u općini Čavle. Za Marka Sobotinčića glasovalo je 698 (23,20 posto), a za Pericu Prpića 486 (16,16 posto) birača. Inače, odaziv birača bio je 48,74 posto, bolje nego na prošlogodišnjim svibanjskim izborima, odnosno na izbore je izašlo 3008 mještana čavjanske općine. Lambašina zamjenica bit će, kao i u prošlom, istina kratkom mandatu, njegova stranačka kolegica Ivana Cvitan Polić.



Kako su i najavljivali u predizbornoj kampanji u koaliciji SDP-HNS-HSS-ARS-HSU, novi predsjednik Općinskog vijeća Čavle bit će HNS-ovac Norbert Mavrinac. Uz njega, u novom sastavu Općinskog vijeća bit će i Ervin Bura (HSS), Rajna Broznić (ARS), Dejan Ljubobratović (SDP), Smiljana Šupak (HNS), Sandra Mohorić (SDP), Mirko Vukelić (SDP), Marko Žuvić (SDP) i Jasna Mamuza (SDP). Uz njih, u Općinsko vijeće suladno rezultatima izbora ušli su i PGS-ovci Marko Sobotinčić i Kristijan Rosić te nezavisni s njihove liste Kristian Tomiša, kao i HDZ-ovci Perica Prpić, Denis Čargonja i Edo Broznić.





Lambašina koalicija koju čine SDP-HNS-HSS-ARS-HSU pobijedila je, također uvjerljivo, i za izbor Općinskog vijeća, gdje je dobila 1444 glasa birača ili 49,33 posto te čak devet vijećničkih mjesta, dok su PGS-u i nezavisnima Kristijana Tomiše (577 glasova ili 19,7 posto) i HDZ-u (485 glasova ili 16,57 posto) pripala po tri vijećnička mjesta. Akcija mladih i HSLS dobili su 159 (5,43 posto), odnosno 153 (5,23 posto) glasova birača, međutim, to im po D’Hondtovoj metodi nije bilo dovoljno za prelazak izbornog praga te tako neće imati svoga predstavnika u Općinskom vijeću Čavle. Izborni prag nije prešao niti HSP AS, kojemu je povjerenje dalo 109 birača, odnosno 3,72 posto.


Dobar odaziv


– Zahvaljujem se svim mještanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su dali svoj glas meni kao načelniku i koalicijskoj listi. Obećavam im da ih nećemo iznevjeriti i da ćemo ostati i dalje otvoreni za sve njihove probleme, prijedloge, primjedbe i sugestije. U sljedeće tri godine nastojat ćemo, kako smo to i najavili, stabilno voditi našu općinu, kao i svih proteklih godina iza nas. Zadovoljan sam i zbog dobrog odaziva mještana na izbore, i vjerujem da su naši mještani prepoznali kontinuitet naše vladavine kroz protekle godine, naš program rada koji je dao očigledne rezultate, a ujedno i ove mlade ljude koji su na našoj zajedničkoj listi. Nadam se da će ih naši mještani prepoznati i ubuduće, kada budu naši predstavnici na nekim novim izborima za načelnika i Općinsko vijeće, kazao je novi (stari) načelnik Željko Lambaša.



Akciji mladih, koja je u prošlom sazivu Općinskog vijeća imala jednog vijećnika – Gorana Mavrinca te postizborno koalirala s PGS-om, HDZ-om i nezavisnom listom Kristijana Tomiše i tako kratko obnašala vlast, da bi krajem prošle godine napustila koaliciju, uložila je sinoć prigovor. Naime, kako neslužbeno doznajemo, samo su im dva listića bila potrebna za ulazak u Vijeće te su zatražili ponovno prebrojavanje nevažećih listića.



PGS-ovac Marko Sobotinčić, očekivano, nije krio razočaranje i nezadovoljstvo rezultatima izbora, kako za načelnika Općine Čavle, tako i za Općinsko vijeće.


– Očito je Lambaša mještane »kupio« labelom, rožicama i s nekoliko ćevapčića. Mi smo u proteklom razdoblju mještanima pokušali dočarati pravu sliku i stanje na našem području, ali, očito je našim mještanima dobro i ne žele promjene. Poštujemo rezultat i obećajemo da ćemo biti konstruktivna i časna oporba. Mislim da je bolje biti časna oporba nego nečasna vlast, što izabrani sigurno jesu, a što ćemo i dokazati. Mještani su nam pokazali da se trebamo baviti našim privatnim poslovima, jer se od politike ne živi, ipak, branit ćemo interese našega kraja. Svojim obiteljima vratit ćemo vrijeme za koje smo ih zakinuli u proteklim mjesecima. Posebno mi je žao što HSLS sa svojim kvalitetnim kandidatima Vlastom Šupak i Duškom Žeželićem nije ušao u Vijeće te mi nije jasno, a to smatram katastrofom i sramotom, da jedan Goran Mavrinac, koji također nije ušao u Vijeće, osvoji više glasova od njih, istaknuo je Sobotinčić.


Kontinuitet vlasti


Iako je, kao i Sobotinčić, izgubio od Lambaše u utrci za načelnika, a ujedno će njegovi vijećnici biti u oporbi u Općinskom vijeću, Perica Prpić nije bio nezadovoljan.



Marinko Dumanić, koji je protekla dva mjeseca obnašao dužnost povjerenika Vlade RH za Općinu Čavle, nije krio zadovoljstvo rezultatima jučerašnjih izbora.– Dobro je da se nastavlja kontinuitet vlasti. Ponovljeni izbori pokazali su kako Lambaša ima povjerenje mještana. Također, dobro je da su načelnik i Vijeće na jednoj strani, jer vidjeli smo kako je završilo kada je načelnik bio jedna stranka, a Vijeće suprotna, kazao je Dumanić.


– Zahvaljujem svim članovima i simpatizerima HDZ-a koji su mi dali glas i, s obzirom da sam prvi put kandidat za načelnika, nisam nezadovoljan. Lambaši čestitam na pobjedi i ponovnom izboru. Što se tiče izbora za Općinsko vijeće, HDZ je dobio tri vijećnička mjesta, kao i u prethodnom Vijeću, ali smo ovaj put dobili veći broj glasova. S obzirom da smo, za razliku od prošlogodišnjih izbora kada smo išli u koaliciji s HSP AS, ovaj puta izašli samostalno, to je za nas uspjeh i nastavljamo s našim programom, idemo dalje stabilni. Što se tiče izbornih rezultata i pobjede SDP-ove koalicije, očito je da naši mještani nisu spremni za promjene, žele kontinuitet vlasti, a ne nove ljude. Mještani su dobili ono što su htjeli, a vrijeme će pokazati koliko su i da li su bili u pravu, kazao je Prpić.