Pola stoljeća

ZLATNI JUBILEJ Izložba Glagoljica je kulturni spomenik

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Glagoljica je podsjetnik na ishodište hrvatskog jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Zlatni jubilej obilježen je predavanjima o autorima postava – Branku Fučiću, Vandi Ekl i Igoru Emiliju



RIJEKA Sveučilišna knjižnica Rijeka jučer je prigodnom svečanošću obilježila zlatni jubilej stalne kulturno-povijesne izložbe »Glagoljica«, odnosno 50 godina od njezina otvorenja 30. prosinca 1968. godine. Svečanost je održana u sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci i 385. obljetnice visokog obrazovanja u Rijeci.


Izložba Glagoljica svojevrsni je kulturni spomenik, ali i podsjetnik na ishodište hrvatskog jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Zlatni jubilej obilježen je predavanjima o autorima postava Glagoljice – Branku Fučiću, Vandi Ekl i Igoru Emiliju.


Cijeli kontekst


Rad akademika Branka Fučića predstavila je prof. dr. sc. Marina Vicelja-Matijašić, rekavši da je Fučića osim samog pisma ili teksta napisanog na glagoljici jako interesirao i cijeli kontekst u kojem je on nastao kao i samo otkrivanje identiteta autora. Volio je terensko istraživanje na koje je uvijek odlazio pješke. Iza Fučića ostala su 372 objavljena djela (jedinice) a od toga je 270 znanstvenih, istaknula je Vicelja-Matijašić.


Povjesničarku umjetnosti Vandu Ekl predstavila je mr. sc. Daina Glavočić, dok je mr. sc. Ervin Dubrović govorio o neobičnoj sinergiji Igora Emilija i Branka Fučića kod uređenja postava koja je, bez obzira na različite karaktere i podrijetlo ovih osoba, bila plodonosna.Svoje predavanje mr. sc. Orietta Lubiana naslovila je »Branko Fučić i izložba Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci« te je naglasila da se zamisao o ovoj izložbi rodila još negdje 50-tih godina prošlog stoljeća kada je trebalo znanstvenim i terenskim istraživanjima argumentirati da netom priključeni dijelovi Hrvatske – Istra, Rijeka, ali i Zadar te otoci pripadaju matici zemlji.

Kao prilog velikoj obljetnici postavljena je i izložba fotografija »Akademik iz kontejnera – Ki je Branko Fučić?« autora Petra Trinajstića, a izložene su 22 fotografije s pedesetak motiva iz života Branka Fučića.


Postav replika


Svečanost je završena predstavljanjem portala glagoljica.hr. Riječ je o tematskom portalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje se digitaliziraju glagoljske knjige i rukopisi iz hrvatskih i inozemnih ustanova te zahvaljujući internetu one postaju dostupne istraživačima, studentima, učenicima, ali i široj javnosti.


O izložbi Glagoljica, kao i o samom pismu, kroz medije i javnost bilo je dosta riječi no nije na odmet istaknuti da je riječ o postavu replika koji prati kronološki tijek razvoja pisma glagoljice i nastanka glagoljskih spomenika (kameni, rukopisni, tiskani spomenici i freske), a koje svjedoče o dugoj tradiciji pismenosti na ovim područjima.Inače, godišnje izložbu Glagoljica razgleda oko 1.000 posjetitelja.