Plan

ZELENA OAZA Bezimeni park kod škole “Tesla” bit će temeljito uređen

Ljiljana Hlača

Plan je obnoviti travnatu površinu, posaditi ukrasno grmlje, stabla, a održan je i sastanak s predstavnicima MO Školjić o načinu uređenja te zelene površine u centru grada



RIJEKA Planom održavanja zelenih površina i dječjih igrališta za 2019. godinu Grad Rijeka ove godine planira uložit 400.000 kuna u uređenje parka koji se nalazi u Ulici žrtava fašizma između kućnog broja 6 i 8 (preko puta OŠ Nikola Tesla), potvrđuju nam u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


Riječ je o parku koji je u posljednje dvije godine često bio tema osobito zbog svojeg izgleda. Često je na meti vandala, a nakon vikenda pun smeća. To je jedina zelena površina u centru grada, a ponekad ju koriste i djeca OŠ »Nikola Tesla«. O statusu parka dosta govori i to da on zapravo nema imena.


– Dio ove površine s dječjim igralištem već je lani uređen iz sredstava redovnog održavanja a ostalo je urediti popločeni dio površine, onda zeleni dio te dijelom podlogu dječjeg igrališta. Plan je obnoviti travnatu površinu, posaditi ukrasno grmlje, stabla gdje se ukaže potreba i slično, konkretiziraju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.




Za sada u svrhu ove investicije održan je sastanak s predstavnicima Vijeća Mjesnog odbora Školjić, na kojem se raspravljalo o samom načinu uređenja navedene površine ali konačni prijedlog uređenja još uvijek se definira. Nije isključena mogućnost ni gradnje zidića uz njegov istočni dio, koji bi spriječio da zemlja, lišće i slično pada na stazu uz zgradu kod kućnog broja 6.


Komunalne službe Grada Rijeke ovih dana uređuju i gradske fontane. Tako je primjerice umjetno jezerce u Parku Nikole Hosta u kojem su boravile kornjače isušeno i već neko vrijeme prazno i kompletno očišćeno. No, gdje su kornjače koje su bile zaštitni znak jezerca i parka.


– Zbog redovnog održavanja fontana i slavina s pitkom vodom na području grada Rijeke, koji se odnose i na sanaciju odvodnje i dna bazena u Parku Nikole Hosta, kornjače su privremeno prenesene u bazen u Park Ive Lole Ribara, gdje će boraviti do završetka radova. Predviđeni rok završetka u slučaju dobrih meteoroloških prilika je krajem ovog mjeseca, saznajemo u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. Crvenouha kornjača potječe iz Sjeverne Amerike, živi jako dugo i kao svaki ljubimac traži određenu skrb. S vremenom su se u ovom jezercu razmnožile.