Nova atrakcija

ZAVIRITE U RIJEČKO PODZEMLJE Nakon 75 godina otvoren talijanski tunel ispod grada

Ljiljana Hlača

Foto: S .DRECHSLER

Foto: S .DRECHSLER

Tunel će biti otvoren svakim danom od 9 do 21 sati, korištenje nove podzemne šetnice je besplatno, a cijeli objekt bit će i pod nadzorom. 



RIJEKA Vojni tunel koji su izgradili talijanski vojnici u razdoblju od  1939. godine do 1942. godine za potrebe civilne zaštite uoči i tijekom Drugog svjetskog rata, a koji spaja područje katedrale sv. Vida i Dolca od petka je otvoren za javnost, nakon što je 75 godina bio pod ključem.


Tunel će biti otvoren svakim danom od 9 do 21 sati, korištenje nove podzemne šetnice je besplatno, a cijeli objekt bit će i pod nadzorom. 


Da Riječani vole događaje koji revitaliziraju riječko povijesno nasljeđe dokazuje i izvrstan odaziv na otvorenje koji je iznenadio i same organizatore.




Za ovu prigodu pripremljeni su recitali u izvođenju djece OŠ Nikole Tesle, mališani OŠ Dolac organizirali su glazbeni program, dijelili su se turistički leci o ovoj priči koja vodi ispod grada.


Cijeli događaj bio je prilika i za prigodne riječi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da vjeruje da će ovaj tunel biti jako zanimljiv za sve Riječane koji možda nisu znali za njega te da će sigurno biti atrakcija za turiste. 


–  Tunel će se shodno mogućnostima i uzimajući u obzir da je njegova unutrašnjost vlažna koristiti i za umjetničke projekte. U Rijeci ima još ovakvih tunela, a nastojat ćemo sve one koji su u dobrom stanju otvoriti za javnost – izjavio je jučer Vojko Obersnel.


Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa naglasio je da vjeruje da će tunel prepoznati turisti, da će ovaj objekt biti još jedan dodatni razlog za posjet koji će im omogućiti da se upoznaju s bogatom poviješću Rijeke.


– U prva četiri mjeseca Rijeku je posjetilo više od 25.000 turista i ostvareno je preko 50 tisuća noćenja. Ovakvi projekti mogu biti zasigurno dodatni motiv da se strani posjetitelji u ovom gradu zadrže i duže.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



Riječ je o dobrom turističkom proizvodu koji će građanima kada je kišovito omogućiti prolazak gradom bez kišobrana ili kad je jako vruće ugodnu šetnju – rekao je Škarpa. 


Ovaj novi »pothodnik« dug je 330 metara, širok je oko četiri metra i prosječno je visok 2.5 metra.


U najvećem je dijelu izdubljen u »živoj« stijeni, a prolaznika »spušta« na dubinu od 10 metara.



Za uređenje koje je uključivalo različite zahvate na strujnim instalacijama u tunelu, postavu novih rasvjetnih tijela i strujnih priključaka, čišćenje i dosipavanje partera pijeskom izdvojeno je 300 tisuća kuna.


Cijela podzemna građevina ima nekoliko odvojaka (jedan vodi prema zgradi na Trgu riječke rezolucije, a drugi prema riječkom zatvoru).



U ovoj fazi uređenja odvojak prema zgradi na Trgu nije obuhvaćen, dok je dio koji vodi prema riječkom zatvoru zapečaćen.


Šetnja traje desetak minuta, a može započeti ili kod ulaza koji se nalazi odmah do katedrale sv. Vida ili u dvorištu Fine, odnosno u dvorištu OŠ Dolac. 



Otvorenje je popratila i zanimljiva videoinstalacija pod nazivom TUNEL-RI, priznatog i nagrađivanog multimedijskog umjetnika Sandra Đukića iz Zagreba.Instalacija je dio projekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Spajalica koji se bavi postavljanjem umjetničkih djela u javni prostor, a rad se sastojao od niza projekcija apstraktnog karaktera koji su crno-bijelim linijskim izričajem markirali i dinamizirali tunelski prostor, dajući ovom događaju poseban vizualni doživljaj i arhitektonsku dubinu.