Margaretino leto

ZANIMLJIV PUT U PROŠLOST Divica Margareta i Elizabeta Frankopan ispričale tajne Bakra

Sanja Gašpert

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

BAKAR Bakar se na kratko vratio u doba Frankopana, a kroz vrijedno povijesno razdoblje brojne su Bakrane i njihove goste na subotnjem otvorenju Margaretinog leta, tradicionalne ljetne kulturno-zabavne manifestacije, proveli divica Margareta i Elizabeta Frankopan, koje su odglumile vodičkinje Iva Silla i Marjeta Trkman Kravar, kao i brojne bakarske udruge i pojedinci.»Doba Frankopana«

Margaretino leto, koje će ove godine potrajati od 23. lipnja do 28. srpnja, a organiziraju ga Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra, tradicionalno je započelo Šetnjom kroz povijest pod nazivom »Doba Frankopana«, koja je ove godine u potpunosti bila posvećena slavnoj obitelji Frankopan. U želji da educira i zabavi posjetitelje Šetnje kroz povijest, ali i potakne vodiče Kvarnera na interpretacijsko vođenje te pokaže kako se na zanimljiv i interaktivan način može ispričati povijest Kaštela i grada Bakra, TZ Grada Bakra pozvao je u goste divicu Margaretu, sluškinju Elizabete Frankopan, odnosno Ivu Sillu, kreatoricu popularnih zagrebačkih turističkih šetnji Secret Zagreb i prvog interpretacijskog vodiča i trenera u Hrvatskoj. Silla je samo za ovu priliku utjelovila sluškinju ili divicu Margaretu, koju su gospoda Frankopani u svoj kaštel doveli sa svojih kontinentalnih posjeda i koja je kroz dvije interpretacijske ture posjetiteljima ispričala sve tajne svojih gospodara, ali i puno zanimljivosti iz bogate bakarske prošlosti.


– Sigurno se pitate kako na Perilu perem rublje u moru. Međutim, ako pogledate oko sebe, vidjet ćete jezero Jaz, koje je puno pitke vode i čuva nekoliko izvora, a najpoznatije od njih je Perilo. Reći ću vam i kako sam došla u službu kod obitelji Frankopan. Naime, suprug Elizabete VI., rođene Frankopan, Fridrich, zagledao se u moju prijateljicu Veroniku i ona ga je nagovorila da me primi za dvorsku damu njegove supruge Elizabete, kazala je divica Margareta, koju je u njezinoj turi prema Frankopanskom kaštelu u šetnji prekidala »šefica« Elizabeta Frankopan, vlasnica Kaštela, koja je također pričala o bogatoj bakarskoj povijesti. Ipak, divica Margareta uspjela je u svom naumu te u sat i pol šetnje do Frankopanskog kaštela svoje goste zanimljivim pričama upoznati sa svim tajnama gospode Frankopan.



Na svečanom otvorenju Margaretinog leta zasigurno nitko nije ostao gladan. Naime, brojne su udruge među zidinama Frankopanskog kaštela ponudile svoje domaće slane i slatke delicije, a zvijezde večeri bile su Bakarska i Frankopanska torta, spravljene po staroj recepturi. Bila je to prigoda za besplatnu degustaciju raznih delicija, od popularnih baškota, koji su posluženi uz nezaobilaznu Bakarsku vodicu, preko ribljih i mesnih jela, do više vrsta kolača, a mnoga jela bila su pripremljena prema receptima iz doba Frankopana. Prvi put u sklopu Margaretinog leta otvoren je i Frankopan caffe, mjesto za osvježenje i uživanje u romantičnoj atmosferi.





Već tradicionalno, Margaretino je leto službeno otvoreno podizanjem festivalske zastave ispred Kaštela, kao i uručenjem Povelje 900 godina KK Frankopana (1118.-2018.), od Kneza Mikule IV., a nakon službenog otvorenja, doživjelo je i ono glazbeno uz koncert pjevača Marka Škugora. Uz interpretacijske ture, novost ovogodišnjeg Margaretinog leta je i u tome što su Bakrani i njihovi gosti imali prilike prvi put »zaviriti« u unutrašnjost drevnog Frankopanskog kaštela, kojemu su nedavno obnovljene međukatne konstrukcije, pa se tako veći dio događanja otvorenja Margaretinog leta odvijao u Kaštelu i oko njega.

Spoj različitosti



Kao dio velike proslave 900. obljetnice prvog spominjanja imena Frankopan, koju organizira projekt kulturno-povijesne rute Putovima Frankopana, Frankopanski kaštel zasjao je brojnim srednjovjekovnim sadržajima. Posjetitelji su tako imali prigode saznati kako su izgledale kuhinja i oružarnica u doba Frankopana, mogli su se okušati u tkanju na tkalačkim stanovima, zabilježiti se kod povijesnog notara, zaigrati neku od srednjovjekovnih igara ili upoznati plesove toga doba. Šetnja kroz povijest odvela je posjetitelje daleko u prošlost, točnije u 15. stoljeće, pa su tako imali priliku upoznati kneza Nikolu Frankopana, koji je samo za ovu priliku stigao sa svojom svitom s otoka Krka, a mogli su i prošetati starim gradom u pomalo neočekivanom društvu.


Brojne su se bakarske udruge okupile u Kaštelu i oko njega, čiji su ulaz čuvali pripadnici Gradske straže Bakar – KUD Primorka i PŠ Krasica, KUU Sklad, Maškarana udruga Čočman Express, Poljoprivredna zadruga Dolčina, Bakarska gospoda i kapetani, Udruga Bakarska žena, Težakinje i težaki z Praputnjaka, bakarske udruge umirovljenika, Udruga za oživljenu povijest Ordo Sancti Viti, Kontea – Plesna skupina povijesnih plesova Konjšćine i brojni drugi. Bakarski trgovi u starom gradu i ove su godine bili mjesta glazbe, uz klapske pjesme klapa Reful i Škrljevo. I dok su odrasli uživali u legendama o Bakru i Frankopanima, najmlađi su mogli sudjelovati u mini radionicama, igrokazu »Homo se igrat« i slušanju bajki, ali i okušati se u jahanju ponija.


– I ove godine moto Margaretinog leta je »Spoj različitosti – za svakoga ponešto«, pa će tako naši sugrađani, kao i gosti našega grada sljedećih mjesec dana moći uživati u brojnim događanjima te prošetati kroz povijest slavnih Frankopana. Od dječjeg »Raspjevanog žala« do popularnog BIS Festa, Margaretinog sajma, Pomorske bitke, večeri klapa te koncerata klasične glazbe Gudačkog kvarteta Cadenza, Bakar će ponuditi raznovrstan program. Široku publiku će zasigurno privući koncert grupe Point na Pomorskoj bitci te popularni gosti iz Slavonije, grupa Opća opasnost s kojima će, nakon legendarnih Bakarskih susreta biti zatvoreno Margaretino leto. Novitet je ove godine program pod nazivom Mala Pomorska bitka namijenjen najmlađima i njihovima roditeljima. Neće nedostajati ni kazališnih predstava, izložba i plesnih večeri, a bit će tu i jedna modna revija te večer za pamćenje u Kinu pod zvijezdama, kazala je direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić.


Dodala je da će se turističko buđenje Bakra koje se događalo izvan sezone intenzivirati upravo za vrijeme Margaretinog leta.– Bakar i okolicu iz godine u godinu posjećuje sve više turista, koje privlači bogata kulturno-povijesna baština, ali i prirodne ljepote krajolika koji se proteže sve do Risnjaka. Imamo Tursku i Rimsku kuću, Frankopanski kaštel, katakombe, crkve, sve je to privlačno našim gostima, jer turizam više nisu samo sunce, more i plaže – istaknula je Jelušić Marić.