Riječki informatičari uskoro u društvu najvećih

WhoAPI od milijun dolara: Riječani Goran Duškić i Edi Budimilić na pragu ulaska u Silicijsku dolinu

Andrej Petrak

Dvojac je za svoju internetsku platformu, koja omogućuje napredno pretraživanje internetskih domena osigurao investiciju američkog startup akceleratora 500 Startups 



Mladi Riječani Goran Duškić i Edi Budimilić na pragu su ulaska u Silicijsku dolinu, u društvo najvećih svjetskih igrača koji se bave informatičkom tehnologijom. Osnivači tvrtke »Smart Queries« za svoju su platformu WhoAPI, koja omogućuje napredno pretraživanje internetskih domena, na konferenciji Geeks on a Plane u Zagrebu osigurali investiciju osnivača istaknutog američkog startup akceleratora »500 Startups« Davea McClurea u iznosu od 50 tisuća dolara.


Time su osigurali tromjesečni boravak u Silicijskoj dolini te pomoć široke mreže mentora organizacije 500 Startups. Zahvaljujućui Mclureovoj investiciji vrijednost njihove tvrtke procijenjena je na milijun dolara, a nakon tri mjeseca u SAD-u, ako sve prođe prema planu, WhoAPI bi mogao vrijediti i tri milijuna dolara, ali potencijalno i puno više, sve ovisno o interesu koji izazovu među potencijalnim investitorima. 



 Želimo od Rijeke stvoriti novi Silicon Valley, kaže Budimilić, dok Duškić dodaje kako im je velika želja pozvati investitore i u Rijeci otvoriti akcelerator za startupe iz Hrvatske, te i sami investirati kako bi se novi, inovativni projekti probili na tržište.





  – Posljednjih dana sve se događa strašno brzo, pokušavamo se u cijeloj ovoj strci snaći najbolje što možemo. Generalna je ludnica. Najkasnije sljedeći tjedan krećemo za SAD, čim sredimo američku vizu. Odlazimo u San Francisco i otvaramo tvrtku u Silicijskoj dolini, kažu Duškić i Budimilić. 


 Nekoliko klikova


Dave Mclure opisao je WhoAPi kao tvrtku koja može činiti temelj interneta uopće. U osnovi riječ je o jedinstvenoj platformi koja korisnicima omogućuje da za samo nekoliko klikova mišem dođu do iscrpnih informacija i podataka o stotinama tisuća pa i milijunima domena. Platforma dostavlja iscrpne strukturirane informacije o internetskim domenama na masovnoj razini za vrlo zahtjevne korisnike. WhoAPI osnivači opisuju idealnom platformom za sve tvrtke koje se bave izradom web stranica, hostingom, prodajom domena, ili za one koje imaju velik portfolio vlastitih domena. 


  – Dave je već investirao u sličan projekt u drugoj industriji koji je, kao i ovaj naš ocijenio kao »disruptive technology«, odnosno tehnologijom koja ima potencijal promijeniti cijelu priču iz temelja. Uložio je u Twillio projekt koji omogućuje postavljanje telefonske centrale u roku od tjedan dana, koja omogućuje slanje SMS-a za jedan cent, telefonskih poziva za samo pet centi… Sjajna stvar! A Dave je istu priču vidio i kod nas, samo u drugoj branši. Vidi potencijal da na našem API-ju rade deseci drugih tvrtki, koje će koristeći našu tehnologiji razviti na desetke novih servisa za krajnje korisnike, objašnjava Duškić. 


 »Launch« 10. listopada


Organizacija 500 Startups dosad je investirala u oko tri stotine projekata, a cilj mi je, u skladu s imenom, doći do 500 startup projekata pod njihovom kapom. Osim u WhoAPI uložili su u još jedan startup iz Hrvatske, a riječ je o osječkom Farmeronu, inovativnom softveru za farme krava. Osječki startup nedavno je osigurao novih 1,4 milijuna dolara investicija, a Duškić i Budimilić računaju na sličan slijed događaja i u njihovom slučaju. 


  – Glavna stvar zbog koje idemo u Valley je iskoristiti sve potencijale 500 Startups mreže koji nam stoje na raspolaganju. Proizvod je gotov i planirali smo napraviti »launch« 10. listopada, kad su događaji na GOAP konferenciji i Daveov interes za nas malo poremetili planove. No, u svakom slučaju, sasvim je druga stvar ako lansiranje proizvoda napravimo u San Franciscu, u svjetskoj žiži događanja, i to kao tvrtka iz Valleya, nego da to činimo u Hrvatskoj, kaže Duškić. 


  Osnovni cilj njihova tromjesečna boravka u Valleyu je spojiti se s ljudima iz industrije koje inače ne bi imali nikakve šanse vidjeti, a kamoli razgovarati s njima, te »pokupiti« što više znanja i naučiti metododologiju i tehnologiju njihova rada. 


  – Mreža 500 Startups za nas organizira evente, edukacije, spaja nas s jako bitnim osobama iz tog svijeta. Radi se o ljudima do kojih inače nikako ne možeš doći. Nemaju te što slušati, pogotovo nekog iz Hrvatske ili uopće ovog dijela kugle zemaljske. Ali, onda dođe Dave i kaže: »Ja sam investirao u ove dečke i morate ih saslušati«. Mreža mentora i investitora omogućit će nam poznanstva s predstavnicima kapitalnih firmi koji odlučuju o investiranju ozbiljnih, milijunskih svota u startup projekte. I sami mentori su investitori i mogu odlučiti o investiranju u našu tvrtku, kaže Budimilić. 


 Ekspedicija


Firmu u Hrvatskoj, smještenu u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci u Kampusu na Trsatu, Duškić i Budimilić neće gasiti, uostalom nedavno su zaposlili još jednu osobu pa sad u tvrtki »Smart Queries« radi ukupno pet djelatnika. 


  – Sve petorica krećemo u Valley, cijela ekspedicija. Nedavno smo zaposlili još jednu osobu, koja je odmah dobila privilegij i otići će s nama u San Francisco. Tko ne bi takav posao htio prihvatiti? Novac koji smo dobili od 500 startupsa pokriva let, smještaj i mentoring. Sam mentoring je jako skupa stvar, a košta po 6.000 dolara za nas osnivače te po 3.000 dolara za ostale, dok će stan za nas petoricu stajati 3.000 dolara mjesečno, kaže Duškić. 


  Projekt WhoAPI-ja među investitorima prvi je prepoznao Mihovil Barančić, »angel investitor«, član CRANE-a, Hrvatske udruge angel investitora, koji ulažu sredstva pomažući inovativne hrvatske informatičke startupove. No, i prije Geeks on a Planea i Davea Mclurea WhoAPI je već izazvao interes međunarodnih ulagača, i to pri predstavljanju platforme u Pragu i Berlinu. Već tad moglo se nazrijeti da ovaj proizvod riječke informatičke pameti ima potencijala postići globalni uspjeh. Organizacije koje pomažu startup tvrtkama u proboju na tržište nudile su im smještaj u njihovim parkovima i niz drugih pogodnosti, no Duškić i Budimilić u oba su slučaja odlučili ostati u Rijeci i nastaviti dalje gurati svoju vlastitu priču. I nakon povratka iz SAD-a Duškić i Budimilić žele pomoći i vratiti domaćoj startup zajednici koliko god budu mogli.