Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Upisi

Vrtić u Viškovu: Nema mjesta za 122 mališana

Foto: arhiva NL-a
Foto: arhiva NL-a
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 14:23 2019-07-11T14:23:24+02:00

Ostalo je neupisano 30 djece vrtićkog i 92 jasličkog uzrasta, a s obzirom da se u Općini Viškovo godišnje rodi oko 180 djece, postojeći kapaciteti još uvijek nisu dostatni za smještaj sve djece 

VIŠKOVO - Nakon provedenih upisa u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja iz Plana mreže dječjih vrtića na području Općine Viškovo u pedagošku godinu 2019./2020., ukupno je ostalo neupisano 30 djece vrtićkog uzrasta i 92 djece jasličkog uzrasta. Dakle, ukupno 122 mališana. Velik broj, pogotovo u usporedbi s ostalim općinama riječkog prstena koji su upisali svu djecu u predškolske ustanove, jedino je u Gradu Rijeci ostalo više neupisane djece.

- Budući da su nakon toga slijedili upisi u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja izvan Općine Viškovo, a jedan dio roditelja je iz osobnih razloga upisao djecu u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja izvan područja Općine Viškovo, vjerujemo da su uglavnom sva djeca vrtićkog uzrasta smještena u predškolske ustanove, no problem je smještaj djece jasličkog uzrasta u odgovarajuće ustanove, smatraju u Općini Viškovo i kažu da je zbog spomenutog problema Općina Viškovo odlučila iskoristiti zakonsku mogućnost.

Naime, Zakonom o dadiljama jedinicama lokalne (regionalne) samouprave omogućeno je sufinanciranje djelatnosti dadilja na svom području.

S obzirom da se u Općini Viškovo godišnje rodi oko 180 djece, postojeći kapaciteti još uvijek nisu dostatni za smještaj sve djece predškolskog uzrasta u postojeće ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje. Trenutno je u postojeće kapacitete, općinske i privatne, moguće smjestiti 555 djece. Još je oko 300-tinjak djece smješteno u ustanove izvan granica Općine Viškovo.

Kako bismo pomogli roditeljima najmanjih mještana Općine Viškovo, izrađen je nacrt Odluke o uvjetima i načinu sufinanciranja djelatnosti dadilja na području Općine Viškovo, ali i onih izvan područja Općine Viškovo u kojima su smještena djeca s prebivalištem na području Općine Viškovo, što će omogućiti roditeljima smještaj djece pod istim financijskim uvjetima kao da su smještena u neku od ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje.

Odluka je trenutno na savjetovanju s javnošću do zaključno s 19. srpnja ove godine te se nakon toga upućuje na donošenje Općinskom vijeću Općine Viškovo. Primjena ove Odluke planirana je za rujan ove godine, odnosno od pedagoške godine 2019./2020.

No, sva djeca imaju pravo na boravak u predškolskoj ustanovi, uostalom Viškovo je prvi u Hrvatskoj napravio i Dječji proračun, a brojni roditelji ne žele dadilje, žele da im dijete ide u predškolsku ustanovu.

– U cilju povećanja smještajnih kapaciteta u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Viškovo, u naselju Marčelji, bit će uređen prostor za smještaj područnog vrtića kapaciteta nešto manje od 50 djece.

Za spomenuto ulaganje osigurano je sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u okviru Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine – Mjera 7, te iz državnog proračuna.

S obzirom na mnogobrojnost najmlađe populacije stanovništva naše općine, ovo je još jedan način na koji se nastoji osigurati kvalitetan život djece, odnosno kvalitetnu brigu o djeci jasličke i predškolske dobi na području Općine Viškovo, poručuju iz Općine Viškovo.

No, činjenica je i da je područni vrtić u Marčeljima ovoga trenutka u funkciji, da bi izvan predškolske ustanove u Općini Viškovo ostala još 72 mališana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.